Zavarovanje električnega kolesa – kaj je dobro vedeti

zavarovanje električnega kolesa

Zavarovanje električnega kolesa – kaj je dobro vedeti

Vas navdušujejo električna kolesa? Za vas smo pripravili prispevek, v katerem boste zagotovo našli nekaj koristnih informacij, kaj pomeni zavarovanje električnega kolesa in kako poteka. Električna kolesa so vedno pogosteje prisotna v našem cestnem prometu in morda imate svojega tudi vi. Veliko vprašanje pa se postavlja, kako je z zavarovanjem takšnih koles.

Električna kolesa pri nas niso neznanka. Sama definicija e-koles se je v zadnjem času tudi po zakonu spremenila, ker ima takšno kolo pomožni motor, pa se stvari malce zapletejo, ko se odločate za zavarovanje električnega kolesa.

Večina vas je verjetno seznanjena s paketnim zavarovanjem doma, ki vključuje zavarovanje kraje iz vaše zaklenjene kleti. Krije pa tudi škodo poškodb tretje osebe, če jo pri vožnji s kolesom povzročite. To velja v večini primerov za kolesa, ki jih poganjate z lastno močjo, ne pa za električna kolesa. Zavarovanje električnega kolesa tudi ne pomeni, da ga boste zavarovali tako, kot zavarujete motorno kolo. E–kolo manjših moči namreč ne rabite registrirati in za vožnjo se ne zahteva vozniško dovoljenje. Če se odločite, pa je za vas primerno zavarovanje mikro mobilnosti.

Zavarovanje električnega kolesa in na kaj bodite pozorni pri zavarovanju mikro mobilnosti

Ključne stvari, ki jih je dobro vedeti o zavarovanju koles v sklopu zavarovanja mikro mobilnosti, preberite v nadaljevanju.

Vsota, ki je pri zavarovanju na zgornji meji, je pri zavarovanju odgovornosti enotna za osebe in stvari. To na primer lahko znaša tudi do 50.000 evrov za individualni oziroma tako imenovani posamezni škodni dogodek. Ne veste, kaj to pomeni? Pomeni to, da je ta znesek res najvišji, ki ga bo zavarovalnica izplačala, če se zgodi kakšna nesreča.

Torej bo zavarovalnica plačala 50.000 evrov, če boste s kolesom povzročili  nematerialno škodo. Kar pa ne velja za kasko zavarovanje. Pri izbiri zavarovanja za električno kolo v kasku mora zavarovalna vsota biti sorazmerno taka, kot je vrednost kolesa.

V zavarovanje električnega kolesa niso všteti nobeni dodatki oziroma dodatna oprema, ki jo namestite na vaše kolo. To je na primer otroški sedež ali števec.

Prav tako posebno pozornost namenite, če zavarovanje sklepate preko spletnih strani. Zavarovanje električnega kolesa preko spleta mora biti sklenjeno najkasneje oziroma v roku 7 dni  datuma računa, ko ste kupili kolo. V primeru, da kolo več ni novo in vseeno želite skleniti zavarovanje, je najbolje obiskati eno izmed poslovalnic ali pa pokličite svojega agenta za zavarovanje, saj si mora vaše kolo ogledati cenilec oziroma za to odgovorna oseba.

Koliko stane zavarovanje električnega kolesa?

Verjetno vas sedaj že zanima, koliko bi vas stal strošek za zavarovanje električnega kolesa. Da bi si boste lažje predstavljali, si poglejmo informativni izračun. Če ste kupili električno kolo v vrednosti 2.500 evrov, je izračun takšen.

Zavarovanje električnega kolesa v tem cenovnem rangu  v sklopu zavarovanja mikro mobilnosti vključuje zavarovanja za asistenco za kolo in kolesarja. Prav tako vključuje zavarovanje odgovornosti kolesarja nezgodno in kasko, kar bi znašala približno 150 evrov brez vštetega DPZP.

V to ceno zavarovanja ni vštet nikakršen popust, ki ga omogočajo različne zavarovalnice. Za točen znesek je najbolje povprašati ponudnike teh storitev, kjer vam bodo zagotovo ponudili še kakšno zavarovalno ugodnost.