Vrnitev na kolesarske steze po poškodbi

Vrnitev na kolesarske steze po poškodbi

Sprejemanje in podpora

Nikoli se ne smete slepiti. Če je prišlo do poškodbe, potem morate poškodbo sprejeti in se hkrati tudi sprijazniti, da boste vsaj za nekaj časa primorani biti brez kolesa. Najbolje si je ustvariti načrt, kako si boste opomogli od poškodbe. Začnite z osnovami. Če se recimo s kolesarjenjem ukvarjate pol ali profesionalno, potem vam bo prav prišla tudi podpora vaših bližnjih. Če ste obkroženi z ljudmi, ki vam lahko nudijo tolažbo in moč, je to lahko velika spodbuda za vašo moralo. Zaradi nje lahko ostanete motivirani in odločeni, da si kot kolesar ponovno pridobite moč takoj, ko boste sanirali poškodbo.

Osnovne vaje in fizioterapija

Dejstvo je, da športniki po poškodbi v okrevanje vložijo veliko dela. Recimo belgijski kolesarski as Philippe Gilbert se je po poškodbi kolena, namesto na cesto, s kolesom odpravil v bazen, kjer je opravil več treningov. Kolesarjenje v vodi (aquabiking) je varnejša in manj obremenjujoča alternativa običajnemu kolesarjenju po cesti. Plovnost vode zagotavlja podporo mišicam in sklepom, kar pa ne pomeni, da ne gre za učinkovito vadbo! Voda namreč nudi upor, ki je lahko precej zahteven. Poleg tega je plavanje lahko izjemno učinkovita vaja za ohranjanje kondicije in sanacijo poškodb.

Če imate lokalizirano poškodbo, lahko izvajate vaje pri katerih ne obremenjujete poškodovanega dela telesa. Razmeroma varna rehabilitacijska vadba je recimo joga, ki je, če jo izvajate pravilno, koristna za skoraj vse vrste bolečin. Lahko nudi odlično olajšanje pri splošnih bolečinah v mišicah in bolečinah v hrbtu, s katerimi se srečuje veliko kolesarjev.

Osredotočite se lahko tudi na vadbo mišičnih skupin, ki obkrožajo ranljive sklepe. Na primer, poškodovanega kolena ne morete zares okrepiti, lahko pa krepite mišice, ki podpirajo koleno, kot so stegenske mišice in zadnjične mišice. Dvigi pete, počepi in glutealni mostički so preproste, a učinkovite vaje za spodnji del telesa, ki jih lahko izvajate z dodatnimi utežmi ali brez njih.

Postopno kolesarjenje

Samoumevno je, da prvi dan po vrnitvi ne smete skočiti na sedlo in poskusiti prevoziti 100 km. V naslednjih nekaj tednih ali mesecih morate postopoma povečevati čas in intenzivnost voženj. S tem omejite šok, ki ga bo vaše telo doživelo po dolgem času neaktivnosti. Pretiravanje bo skoraj gotovo vodilo do novih poškodb. Telo je izjemen stroj z fantastično zmožnostjo samoregeneracije in večino časa se brez težav pozdravi samo, a za to potrebuje čas.

V prvih dveh tednih, ko se boste vrnili na kolo, poiščite lažje trase, takšne, ki jih lahko prevozite v približno 30-45 minutah. Poskrbite, da bo intenzivnost lahka do zmerna. Tudi če čutite, da bi lahko prišli dlje, raje tega ne delajte.

Nato postopoma dodajte še 15-30 minut in glede na počutje zvišujte težavnost. V drugem mesecu lahko začnete z enournimi vožnjami z zmerno intenzivnostjo, vendar vedno poskrbite, da bo vaše telo med posameznimi vožnjami imelo dovolj časa za regeneracijo. V času, ko ste še v fazi okrevanja, sledite podobnemu tempu, dokler se ne boste vrnili k treningu na ravni pred poškodbo.

Poslušajte nasvete strokovnjakov

Če se poškodujete, je obvezno poiskati pomoč zdravnikov in upoštevati njihova strokovna priporočila. Ne gre le za poslušanje lastnega telesa, temveč tudi za poslušanje strokovnjakov, ki imajo boljšo predstavo o časovnih okvirih okrevanja. To lahko pomeni, da se boste morali odpovedati pomembnim potovanjem ali dirkam, kar je odločitev, ki so jo morali sprejeti številni športniki v svoji karieri.

Nihče si ne želi, da bi se v svojem življenju poškodoval, vendar se to žal dogaja številnim ljudem. Če želite popolnoma okrevati in se vrniti močnejši kot prej, upoštevajte vsaj te korake.

Že lažje poškodbe so lahko precej neprijetne in lahko posameznika/posameznico vsaj za nekaj dni držijo stran od najljubših športnih aktivnosti. In mnogi naredijo veliko napako, ko se po poškodbi prehitro vrnejo v svet aktivnosti in nato vse skupaj poslabšajo. Zato vam dajemo nekaj nasvetov na kaj paziti in kako se kar najhitreje vrniti nazaj na kolesarske steze. A najprej opozorilo, zmeraj se morate najprej posvetovati z zdravnikom.

 

Če iščete popolno kolo se lahko posvetujte z našimi strokovnjaki! Pokličite na 028831681

Ogled naše ponudbe


You've just added this product to the cart: