Registracija električnega kolesa – je nujna in koliko stane?

registracija električnega kolesa

Registracija električnega kolesa – je nujna in koliko stane?

Priljubljenost električnih koles se povečuje po vsej Evropi, prav tako v Sloveniji, kjer jih imamo na voljo že na izposojo ali nakup. Električna kolesa so odlična alternativa skuterja, le da ohranjajo čisto okolje, saj nimajo izpuhov ogljikovega dioksida, ampak namesto tega vsebujejo baterijo, ki je izdelana iz neškodljivih materialov in jo je mogoče reciklirati.

Res je, da moramo vozila, ki imajo moč motorja več kot 250 W, registrirati. Registracija električnega kolesa, ki omogoča asistenco pri vožnji nad 25 km/h, vas bo letno stala v Sloveniji 60-70 €.

Je potrebna registracija električnega kolesa?

Registracija električnega kolesa je potrebna le, če kupite tako imenovane Speed Pedelece – to so kolesa, ki lahko dosežejo hitrost do 45 km/h in imajo moč motorja 500 W. Ta kolesa so primerna za vožnjo po adrenalinskih gorskih poteh ter cestnih in brezcestnih poteh. Zanje ne potrebujete le licence in registracije, ampak morate biti prav tako zavarovani in ob vožnji z njim uporabiti motoristično čelado.

Za ostala električna kolesa, ki dosežejo hitrosti do 25 km/h, vam ni treba opravljati registracije in se lahko prosto vozite kot z navadnim kolesom.

Zasnova električnih koles

Električno kolo je zasnovano tako, da kolesarju omogoča pomoč pri pedaliranju oziroma poganjanju, ko ta ne zmore več goniti. Kolo tako opravi polovico dela in omogoči kolesarju lažje in daljše prevožene poti. Ta električna kolesa lahko delujejo z baterijo ali brez nje. Torej, če čutite, da pomoči danes ne boste potrebovali, enostavno izklopite baterijo in celo pot ga boste poganjali sami.

Stvari, ki jih niste vedeli o električnih kolesih

  • Električno kolo je veliko težje od običajnega (18-24 kg brez baterije);
  • biti mora pogosteje servisirano;
  • veriga in zavorne obloge so zaradi moči motorja veliko bolj obremenjene, zato jih je treba pogosteje menjati;
  • registracija električnega kolesa vas bo stala 60-70 € na leto;
  • predelate lahko svoje navadno kolo v električnega – kar vam prihrani veliko denarja in kolesa ni treba zavreči.

Registracija električnega kolesa in njegova cena

Sama registracija električnega kolesa, kot smo že omenili, stane 60-70 €/ leto, medtem ko električna kolesa srednje kakovosti stanejo od 1000 € do 2500 €. Dražje, kot je kolo, bolj močno baterijo ima in močneje vam lahko pomaga pri poganjanju.

Nakup električnega kolesa

Če razmišljate o nakupu električnega kolesa, vam priporočamo, da si ga morda najprej izposodite, da vidite, kako deluje in ali je sploh primeren za vas. Izposoja električnih koles je po Sloveniji možna na več destinacijah:

  • v Ljubljani (center mobilnosti);
  • Kopru (poslovalnica Beel na Carpacciovem trgu) in
  • Kranjski Gori.

Velikokrat se zgodi, da ljudje dobijo takšno kolo kot darilo in se kasneje izkaže, da jim ne odgovarja.

Če si želite kupiti električno kolo, bo navadno z močjo motorja do 250 W lahko ostalo brez registracije, medtem ko bo boljše in močnejše kolo nad 250 W stalo ob registraciji na letni ravni od 60 do 70 €. Konec koncev ni važno, kakšno moč ima motor, saj oba služita istemu namenu in to je uživanje v vožnji. Izberite sebi primernega in se podajte novim dogodivščinam naproti.