Rabljeno električno kolo: na kaj moramo biti pred nakupom še posebej pozorni

rabljeno električno kolo

Rabljeno električno kolo: na kaj moramo biti pred nakupom še posebej pozorni

Rabljeno električno kolo ni prav lahko kupiti zaradi treh razlogov. Ker je  drag, lahko je slabo vzdrževan in preveč v letih. Poglejmo si, na katere stvari morate obvezno paziti, če kupujete rabljeno električno kolo, da ne bi zašli v finančni minus po nepotrebnem. Na trgu je velika ponudba novih in rabljenih e-koles, saj so vedno bolj popularna in so bila večinoma med korona krizo razprodana. V takem primeru se kupci običajno začnejo ozirati po rabljenih e-kolesih, ker nimajo druge izbire, razen, da jih naročijo iz tujine, vendar nima vsak te možnosti.

Rabljeno električno kolo ni lahko kupiti zaradi visoke cene

Zadnje čase vedno več ljudi sprašuje, ali se rabljeno električno kolo splača kupiti in kako? Odgovor na to vprašanje ni enoznačen, kajti odvisno je od treh stvari, ali se tako kolo splača kupiti ali ne.

Prva stvar, na katero morate gledati, je seveda cena. Če boste pobrskali po internetu, boste ugotovili, da so cene rabljenih električnih koles dokaj visoke. Dejansko so samo nekoliko nižje od novih e-koles, za približno 10 do 20 %. To velja za kolesa, ki so stara eno leto.

Kaj pa 2 leti staro rabljeno električno kolo? Lahko ga dobite za polovično ceno. Na videz je to zelo ugodno, bi si mislil nepoučen kupec. Vendar je ta cena varljiva. Za razliko od navadnih koles, je starost e-kolesa izjemno pomembna zaradi baterije in vzdrževanja e-kolesa. Seveda se da baterijo zamenjati. Je pa vprašanje, če se splača?

Ko boste primerjali cene rabljenih električnih koles in cene novih, bodite pozorni na to, da primerjate med seboj kolesi enake znamke in modelov. Že sami modeli iste blagovne znamke se cenovno precej razlikujejo med seboj, zato morate primerjati enako z enakim, kot radi rečemo, jabolka z jabolki, da boste dobili realno predstavo o ceni rabljenega e-kolesa.

Nato se odločite, koliko ste pripravljeni plačati za rabljeno električno kolo. Je pa predpogoj za to odločitev, da sploh veste, katero kolo je za vas primerno. Ali boste uporabljali kolo za neravne terene, za urejene kolesarske steze ali v mestu, ali pa za vse skupaj. Različni modeli koles so namenjeni različnim uporabam. Običajno na spletnih straneh natančno piše, čemu je e-kolo namenjeno. Če pa še niste gotovi, pokličite prodajalca.

Kdaj se rabljeno električno kolo ne splača kupiti?

Da je rabljeno električno kolo nesmiselno kupiti, je vedno vzrok starost kolesa, če je starejši od dveh let, kajti po tej starosti je baterija že zelo oslabela. Glede baterije morate biti izjemno pozorni pri vseh rabljenih kolesih, v kakšni kondiciji so, zato je dobro rabljeno e-kolo pred nakupom peljati na servis, da to preverijo, saj boste sami stanje brez aparatur težko ocenili. Baterije pri e-kolesih se obnašajo enako, kot v mobitelih ali pa avtomobilski akumulatorji.

Preden kupite novo ali rabljeno električno kolo, vedno prej preverite, kako močna je baterija in koliko časa ima garancijo. Treba je preveriti tudi proizvajalca baterije in njeno kakovost. Niso vse baterije enake. Kakovostna e-kolesa imajo jasno označeno, iz česa je baterija sestavljena in kakšno tehnologijo uporablja. In tudi, kakšna je njena življenjska doba.

Nato preverite pri serviserju ali spletnem prodajalcu, koliko stane taka nova baterija. Baterije dosegajo ceno od 300 evrov pa navzgor in lahko računate, da bodo dobro delovale kake dve leti, največ tri. Ceno nove baterije odštejte od cene novega kolesa ali pa jo prištejte ceni za rabljeno električno kolo in hitro vam bo jasno, kakšna je dejanska cena rabljenega e-kolesa, ki jo nudi prodajalec. Največkrat je e-kolo precenjeno.

Poleg tega obvezno preverite, ali ima rabljeno e-kolo priložen polnilec za baterijo ali ne. V primeru, da ga nima, ga je treba kupiti. Previte tudi, koliko stanejo druge komponente za to kolo, če bo treba kdaj kaj popraviti.

Če boste sešteli ceno rabljenega e-kolesa in baterijo pa še polnilec, če ga nima, preverite, če cena eno leto rabljenega e-kolesa presega 70 % cene novega e-kolesa, potem se vam ga ne splača kupiti. Za dve leti staro e-kolo pa naj končna cena ne presega 40 % novega e-kolesa.

Kaj pa, če je doma prirejeno rabljeno električno kolo?

Če je rabljeno električno kolo narejeno doma, torej ga je sestavil nekdo, ki ni strokovnjak, ga ne kupujte. Tako e-kolo ni testirano. Vprašanje je, če je varno? Noben servis ga ne bo hotel vzdrževati. Niti ne bodo hoteli pregledati, kakšno je stanje baterije. Tako e-kolo nima nobenih dokumentov, kje je uradno kupljeno in da ni ukradeno.

Preverite, da ni e-kolo slabo vzdrževano

Tudi, če je rabljeno električno kolo slabo vzdrževano, da je na primer stalo veliko časa nezaščiteno na dežju in soncu ter mrazu, ste lahko gotovi, da baterija ne bo več dolgo držala, če ni že ob prodaji za zamenjat. So primeri novih e-koles, ki stojijo, nikoli uporabljeni, v garaži 2 leti in se jih ne da več uporabljati, ker je baterija zanič. Rešitev je, da dobro izprašate prodajalca o vsem tem in upate, da bo pošteno povedal. Pri tem  boste potrebovali nekaj psihologije, da boste ocenili prodajalca.

Tej dilemi se lahko izognete, če kupite rabljeno električno kolo pri priznanem podjetju ali servisu, ki garantirata za kakovost, da sta rabljeno e-kolo pregledala in se nanju lahko obrnete v primeru kasneje odkritih skritih napak, ki jih imate po zakonu pravico uveljavljati v nekem krajšem obdobju od nakupa, ki je največkrat 8 ali 30 dni, do največ 6 mesecev. Razen, če podpišete dokument z besedilom »videno prodano«, saj se takrat strinjate s stanjem vozila na dan nakupa in vračilo potem ni možno. Načeloma pravilo »videno prodano« vedno velja za nakupe od fizičnih oseb, na raznih boljših sejmih in podobno.

Poceni rabljeno električno kolo iz tujine

Rabljena e-kolesa velikokrat prodajajo preko raznih znanih preprodajalskih portalov, sploh je znan portal Alibaba. Na njem boste videli na tisoče poceni e-koles, tako rabljenih, kot novih, ki so največkrat kitajske proizvodnje.

Rabljeno električno kolo kitajske proizvodnje je velikokrat kakovostno vprašljivo, če ga prodajajo na zahodni trg. Največkrat boste naleteli na zelo slabe izdelke. Težko je najti res dobro podjetje, ki seveda na kitajskem obstajajo, če ne poznate tega trga. Sami boste težko ocenili, zato se je bolje zanesti na zanesljive slovenske uvoznike, ki imajo na vzhodu svoje agente za kakovost, ki preverjajo kakovost izdelkov in izdajo certifikat, da je izdelek res kvaliteten, preden ga uvozijo na naš trg.

Če povzamemo, je najbolj šibek del rabljenega e-kolesa baterija, na katero morate biti najbolj pozorni, saj lahko stane toliko, da boste za rabljeno kolo odšteli več, kot bi za novega. Ker so rabljena e-kolesa in komponente pri nas kar drage v primerjavi z novimi, je potreben res tehten premislek, ali se električno kolo morda ne bi splačalo kupiti kar novo. Če ga na trgu trenutno ni, ga rezervirajte in počakajte, da jih dobavitelj uvozi, kar lahko traja kakšen mesec.