Pripravite svoje kolo na kolesarsko sezono

Pripravite svoje kolo na kolesarsko sezono

Pomlad se je sicer šele dobro začela, a vsi ljubitelji kolesarskih pustolovščin morate premišljevati o pripravi kolesa na prve kolesarske podvige.

Če boste svoje kolo spomladi učinkovito pripravili na poletje, bo poletno kolesarjenje veliko lažje. Vožnja s slabo pripravljenim kolesom je tudi v najboljših vremenskih razmerah težka, zato si s temi nasveti zagotovite lažji vstop v kolesarsko sezono!

 

Posvetujte se z našimi strokovnjaki! Pokličite na 028831681

Ogled naše ponudbe

Tlak v pnevmatikah

Tlak v pnevmatikah je ključnega pomena. Zato je pomembno, da pri pripravi kolesa najprej preverite stanje vaših pnevmatik. Morda se zdi pedantno, vendar boste presenečeni, kako pomemben je pravilen tlak v pnevmatikah. Če ste že kdaj vozili s skoraj praznimi pnevmatikami, potem veste kako vas to upočasnjuje. Na splošno morajo imeti pnevmatike vašega kolesa le malo upogljivosti, če jih močno pritisnete s palcem. Če imate zmogljivo pnevmatiko, vam svetujemo, da preverite proizvajalčeve specifikacije. Običajno je na bočnici pnevmatike naveden priporočen razpon tlaka. Če se ga boste držali, bo vaša vožnja precej učinkovitejša!

Poskrbite, da bo vse delovalo brezhibno

Če kolesa tekom zimskih mesecev niste nič uporabljali, se lahko zgodi, da je nekoliko togo. Običajno je to posledica rje in prahu na pogonskem sklopu. Vsi ti majhni delčki povzročajo dodaten upor in to je zadnje, kar si želite, še posebej tekom poletja, ko vas že tako ali tako utruja močno sonce. Ko pripravljate svoje kolo, poskrbite, da bo vse dobro namazano.

Če je vaše kolo v odličnem stanju in ga vestno vzdržujete, se vam na poletje ne bo treba veliko pripravljati. Toda pogosto so majhne stvari tiste, ki naredijo največjo razliko. Ena takšnih stvari je držalo za bidon. Če ga nimate nameščenega, vam toplo priporočamo, da o tem razmislite! Že samo preprost dostop do steklenice z vodo lahko naredi vožnjo veliko bolj udobno.

Končno poskrbite, da boste tudi vi pripravljeni na poletje – ne le kolo!

Seveda je priprava kolesa na poletje pomembna. Vendar je najpomembnejša samopriprava – ali ste vi pripravljeni na kolesarsko sezono? Ustrezna oprema je ključnega pomena. Imeti morate prava oblačila, bidon, opremo za krpanje pnevmatik, kolesarski nahrbtnik in še kaj. In nikar ne pozabite na sončno kremo.

Če ste tekom zime bolj mirovali, potem se na prve kolesarske podvige odpravite nekoliko previdneje. Telo počasi privadite na hujše napore, da ne bi prišlo do poškodb.

Seznam nujnih opravil pred sezono:

ODSTRANITE MOREBITNO UMAZANIJO

S krpo obrišite odvečno umazanijo in ostanke z vseh delov kolesa.

RJA

Preverite vidne znake rje, zlasti na zavornih kablih in verigi – zarjavele zavorne kable je treba zamenjati.

NAMAŽITE VERIGO

Očistite verigo tako, da jo pošpricate s topilom za razmaščevanje, nanesite sredstvo za mazanje verige in verigo zavrtite skozi krpo, da se mazivo razporedi po vseh površinah (za to opravilo so uporabni kompleti za čiščenje verige “vse v enem”).

ZATEGNITE KABLE

Zategnite popuščajoče zavorne kable in zavorne čeljusti ali nastavite škripajoče kolutne zavore.

PREVERITE VSE MATICE IN VIJAKE

Preverite, ali so vse matice in vijaki zategnjeni in brez rje – na rahlo zarjavela mesta nanesite nekaj masti.

PRIPRAVITE VILICE

Prepričajte se, da je vilica pravilno nameščena in dobro pritrjena na os sprednjega kolesa (na mestu, kjer je povezana s kolesom).

NAPOLNITE PNEVMATIKE

Napolnite pnevmatike do priporočenega tlaka.

PREVERITE LUČI

Zamenjajte obrabljene baterije v kolesarskih lučeh, napolnite akumulatorske luči in preverite, ali vse deluje kot mora.

PREIZKUSITE ZOBNIKE

Naredite kratek izlet okoli bloka, preizkusite vse prestave in preverite, ali ne preskakujejo (znak obrabljenih zob na verižnikih ali zobnikih, nedelujočega menjalnika ali težave z notranjimi zobniki).

STROKOVNI PREGLED

Priporočamo, da svoje kolo odpeljete profesionalcu, ki ga bodo strokovno pregledali.

Za pregled in serevis v našem centru v Slovenj Gradcu, se lahko naročite na: 028831681


You've just added this product to the cart: