Kako pomožni motor za kolo namestiti na kolo?

pomožni motor za kolo

Kako pomožni motor za kolo namestiti na kolo?

Pomožni motor za kolo je dejansko namenjeno predelavi običajnega kolesa v električno kolo. Vendar ne more čisto vsako klasično kolo postati električno. Nekatera so za to primerna, druga pa ne. Da bi bili gotovi, katero kolo je primerno za predelavo, se morate prej obrniti na serviserja, ki se ukvarja s predelavo koles. Lahko mu pošljete tudi fotografijo kolesa od strani in vam bo znal odgovoriti. Pomožni motor za kolo deluje s pomočjo posebnega sistema, zato mora imeti dve lastnosti, ki sta opisani v nadaljevanju članka. Predelava na pooblaščenem servisu traja v povprečju 5 ur in stane nekaj deset tisočakov. Kupiti motate še komplet za predelavo in sicer: motor, baterijo in kable.

Kakšne lastnosti ima pomožni motor za kolo?

Pomožni motor za kolo mora imeti dve tipični lastnosti in sicer: delovati mora samo med poganjanjem pedal in da se samodejno izklopi pri 25 km/h. Ko senzor v motorju zazna, da se gonilka začne obračati zaradi pedaliranja, zato se motor zažene in pomaga vozniku pri speljevanju z mesta in vse do hitrosti 25 km/h.

Motor je med vožnjo pomočnik pri poganjanju kolesa in če pedal ne poganjate, potem ne bo deloval. Kot na primer pri vožnji po hribu navzdol, ko ne poganjate, takrat motor začne delovati kot dinamo v obratni smeri in začne polniti baterijo. Ko pa se motor izključi, ko dosežete 25 km/h, poganjate kolo z lastno močjo. Sicer lahko vozite hitreje od te hitrosti, vendar brez pomoči električnega motorja.

pomožni motor za kolo

Kam se namestita motor in baterija na navadno kolo?

Če hočete namestiti pomožni motor za kolo na vaše navadno kolo, potem mora biti tako, da se ga da namestiti na sredino okvirja. To je najpogosteje. Takšna namestitev je najboljša zato, ker je v tem primeru okvir kolesa najbolje obtežen in uravnotežen. Hkrati pa je na tak način energija najbolj izkoriščena.

Baterijo se največkrat namesti pod prtljažnik na zadnjem delu kolesa, ker je tam najmanj v napoto in je najlažje odstopna. Tudi snamete jo lahko in lažje polnite ter shranite za čez zimo. Ponavadi gre za zmogljivo Li-ionsko polnilno baterijo, s katero lahko prevozite do 150 km z enim polnjenjem. Polni pa se 2 do 5 ur, odvisno je od velikosti in kakovosti baterije. Polnite pa jo vedno zgolj z originalnim polnilcem, ker se drugače lahko uniči.

Kako deluje pomožni motor?

Pomožni motor ma vgrajen senzor, ki meri navor, ta pa med tem, ko pritiskate na pedala, zazna moč, s katero nanje pritiskate. Zato lahko preračunava moč motorja, s katero vam motor pomaga pri vožnji s kolesom.

Največkrat imajo motorji tri ali štiri stopnje pomoči, ki jih nastavite lahko sami preko LED zaslona. Te stopnje se ponavadi imenujejo Eco (ekonomična), Tour (turna), Speed (hitra) in Turbo (zelo hitra). Motor nam tako pomaga najmanj od 36 % pa vse do 300 %, glede na to, katero stopnjo pomoči smo izbrali in koliko moči smo sami vložili v vožnjo.

Pomožni motor izvrstno pomaga pri vožnji na dolge proge ali v klanec, tako da se ne utrudite preveč in da premagate lahko velike razdalje in visoke klance. Zato se z njim lahko vozite tako v službo, kot po opravkih ali na izlete in športne podvige.