Polnjenje baterije električnega kolesa

polnjenje baterije električnega kolesa

Polnjenje baterije električnega kolesa

Električno kolo je idealno prevozno sredstvo, ko se želite izogniti gneči na cesti in medtem uživati na svežem zraku. Ker pa električnega kolesa ne poganjate povsem sami, ampak ga poganja motor, ki mu moč daje baterija, je pravilno polnjenje baterije električnega kolesa ključno, da bo kolo brez problema delovalo dalj časa.

Baterija na električnem kolesu

Glede na vrsto električnega kolesa se baterije kolesa razlikujejo glede na zmogljivost in znamko, med katerimi so sodobne večinoma litij-ionske. Seveda niso edine in na trgu je že najnovejša LiFePO4 baterija, ki ima že precej daljšo življenjsko dobo in boljšo tehnično izpopolnjenost od litij-ionske baterije.

Povprečne litij-ionske baterije imajo življenjsko dobo od 800-2000 polnilnih ciklov, seveda pa je tu treba upoštevati pogostost uporabe električnega kolesa in pa pravilno rokovanje z baterijo.

Polnjenje baterije električnega kolesa je priporočljivo s polnilcem, ki je priložen električnemu kolesu. Kljub temu, da so na trgu polnilci za hitro polnjenje, lahko ti zmanjšajo življenjski cikel baterije, priložen polnilec pa je primeren za točno to baterijo in zato naj se baterija polni s tem polnilcem. Polnilec, ki je sestavljen iz napajalnika in kabla se lahko polni v navadni hišni vtičnici. Ko je kolo novo, njegova baterija generalno ni napolnjena do konca, zato je pomembno, da pred prvo vožnjo baterijo električnega kolesa napolnite do konca. Da je baterija napolnjena, po navadi opozori lučka baterije, ki se iz rdeče spremeni v zeleno.

Kako podaljšati življenjsko dobo baterije električnega kolesa

Čeprav se zdi logično, da je je baterijo najbolje napolniti do 100 %, pa je v resnici priporočljivo, da se polnjenje baterije električnega kolesa konča že pri 80 %. V tem primeru se bateriji življenjski cikel podaljša. Prav tako so testi pokazali, da baterije ni treba izprazniti do konca, preden jo želite spet napolniti, ampak je dovolj, če se baterija izprazni na okoli 20 %.

Polnjenje baterije električnega kolesa naj se izvaja, ko sama baterija ni preveč vroča ali topla, ampak je baterija sobne temperature. Tudi prostor, kjer polnite baterijo, naj ne bo premrzel, idealna temperatura je tako med 18 in 25 stopinj Celzija. Tudi med polnjenjem jo imejte na očeh in bodite pozorni, da se baterija ne polni predolgo časa. Navada nekaterih ljudi je, da tako kot pri telefonih in računalnikih, baterijo polnijo ne le več ur, ampak celo čez noč, kar se močno odsvetuje. Baterija električnega kolesa se povprečno polni od 3-5 ur, če pa se upošteva nasvet, da se baterija polni do 80 %, pa se ta čas še zmanjša.

Baterija električnega kolesa deluje najboljše, če je čim več v uporabi, torej, da se polni in prazni. V primeru, kolesa več časa ne boste uporabljali, baterijo snemite s kolesa in jo hranite v prostoru s sobno temperaturo. Baterija naj ne bo napolnjena na 100 %, ampak nekje okoli 50 %, ker je degradacija baterija takrat najmanjša.

Pot, ki jo opravite pri polni bateriji, je odvisna od več dejavnikov

Če vas zanima, kako daleč vas eno polnjenje baterije električnega kolesa pripelje, pa žal ni samo enega odgovora. Odvisno je namreč od same zmogljivosti baterije in dejavnikov na poti. Če je vroče, se baterija namreč hitreje prazni. Prav tako večja teža na kolesu povzroči hitrejše praznjenje baterije. Tu je potem še vrsta ceste, po kateri se peljete in pa, če morate na vaši poti premagati kakšen klanec.