Kako pomembna je moč električnega kolesa

moč električnega kolesa

Kako pomembna je moč električnega kolesa

Vse v zvezi z električnimi kolesi je odvisno od potreb. Moč električnega kolesa se namreč od modela do modela razlikuje. Prav tako pa vpliva tudi na ceno električnega kolesa in pa seveda na velikost in porabo baterije.

Pred nakupom električnega kolesa moramo razmisliti, zakaj vse ga bomo potrebovali. Kje se bomo z njim vozili? In pa koliko se bomo z njim vozili.

Na trgu obstaja te dve skupini koles z električnim motorjem. Izključno električna kolesa z ročico za pospeševanje ali E- bike in pa kolesa s pedali in elektromotorjem, poimenovana PEDELEC.

Izberite kakovostno baterijo

Moč električnega kolesa je ena od ključnih lastnosti, ker vpliva na njegovo zmogljivost. Zakonsko pa je dovoljena do 250W. In to povsod po Evropi.

Seveda pa imamo tudi električna kolesa z manjšo in večjo močjo motorja. Tako so tudi cene temu primerne. Kakovost baterij pri tem igra pomembno vlogo. Večja kot je kapaciteta baterije, bolje je. V povprečju se gibljejo nekje med 250Wh in 1000Wh. Li-ion baterije so se pri električnih kolesih pokazale za izredno kakovostne in vzdržljive. Polnimo jih, ko je pri njih vsebnost energije pod 20% in to kar 2000x.

Električna kolesa z ročico za pospeševanje ali E-bike

Moč električnega kolesa E- bike je nekje med 500 in 1500W. Zato je potrebna registracija tega kolesa in pa ustrezno vozniško dovoljenje kategorije AM.

Taka kolesa so opremljena z močno baterijo in s pedali, kar pa ni nujno. Je pa priporočljivo. Kajti tako kolo je dokaj težko. In če se nam slučajno zgodi, da se baterija predčasno izprazni, bomo imeli z potiskanjem na roke kar nekaj težav. Tako pa bomo vsaj s potiskanjem pedalov pripeljali električno kolo do cilja. V kolikor ima to električno kolo tudi pedale, ima dva, med seboj ločena, pogona. Tako lahko električno kolo poganja elektromotor, samo pedali ali pa kombinacija obeh.

Ob nakupu moramo preveriti moč električnega kolesa. Ta nam bo ob lepem vremenu lahko služil kot enkratno prevozno sredstvo. Vozili se bomo poceni. Pri tem pa ne bomo potrebovali preveč obremenjevati svojih mišic. To pride v poštev predvsem pri osebah, ki zaradi svojega zdravstvenega stanja ne morejo preveč obremenjevati svojega organizma. Vseeno pa se še vedno radi vozijo s kolesom.

E- bikeu je osnovni vir energije za vožnjo AKU baterija. Poganjanje s pedali pa je le pomožen vir energije.

PEDELEC električno kolo

Pa ima osnovni pogon na pedala. Elektromotor pa je le pomoč pri premagovanju težjih vzpetin. Moč električnega kolesa je tako manjša. Moč motorja je tako 250W in hitrost takega kolesa ne presega 25km/h. Zato za tako kolo registracija in vozniško dovoljenje nista potrebna. Motor se vključi šele z uporabo pedalov, ker nima ročice za pospeševanje. Tako je naša vožnja precej udobna. Imamo občutek vetra v hrbet. Po ravnem je tako poraba baterije minimalna. Po neravnem terenu in na vzpetinah pa večja. Elektromotor se vklaplja sorazmerno z močjo pritiska na pedala in hitrosti, ki jo doseže električno kolo. Če prenehamo uporabljati pedala ali pritisnemo na zavoro se elektromotor samodejno izklopi. Prav tako pa krmilnik elektromotorja začne zmanjševati moč motorja, ko se hitrost približa maksimalno dovoljeni, to je 25km/h.