Kako deluje električno kolo?

Kako deluje električno kolo?

Če vas zanima, kako deluje električno kolo, naj vam povemo, da je ta naprava zelo pametna in deluje, kot jo nastavite. Samo vedeti morate, kaj vse omogoča ter zmore in kakšne so nožne nastavitve. Največkrat, kako deluje električno kolo, izveste iz navodil ali od proizvajalca. Lahko se obrnete tudi na serviserja. Vendar vam bomo v tem članku podali osnovne informacije, s katerimi si boste konkretno razčistite delovanje e-kolesa. Največja zmota je, da deluje brez pedaliranja.

Kaj dejansko je električno kolo?

Gre za vozilo, ki je v osnovi kolo, ki ga poganjate z nogami, vendar ima električni motor, da vam pomaga pri pedaliranju takrat, ko ste utrujeni ali je pot dolga in naporna. Nekateri lahko premagujejo tudi precejšnje klance. Za vas je pomembno, da veste, kako deluje električno kolo zato, da znate z njim upravljati.

Vsako navadno kolo se lahko spremeni v eklektično tako, da se mu dodata baterija ter motor. Tako spremembo je najbolje, da jo izvede serviser, saj je lahko domača predelava kolesa, če se na to ne spoznate, nevarna, ker lahko pride do električnega udara.

Ogled naše ponudbe

E-kolo lahko dosega različne hitrosti, ki so odvisne od moči baterije in motorja. Namensko narejena e-kolesa so izdelana za vožnjo po cestah, mestu, hribih ali neravnem terenu. Za službene namene so lahko tudi tovorna.

Kako deluje električno kolo?

Kako deluje električno kolo?

Bistvo električnega kolesa je seveda motor, ki se napaja iz baterije, katera je lahko na okvirju ali pa integrirana v okvir. Če je baterija na okvirju, jo lahko snamete, če je integrirana, pa je bolj zaščitena, tako pred vremenom, kot pred tatovi.

Elektro motor vam bo pomagal pri premagovanju razdalj in deluje le, ko pritisnete na pedala. Speljevanje je zato lažje in hitrejše, na kar se je treba navaditi. Ta pametna naprava točno ve, kdaj vam je treba pomagati.

Ko veste kako deluje električno kolo, znate nastaviti na LED prikazovalniku, kdaj in na kakšen način vam e-kolo pomaga pri vožnji. Nastavite lahko, pri kateri hitrosti ali klancu in pritisku na pedala vam pomaga. Še vedno boste morali pritiskati na pedala, vendar bo pomoč motorja bistveno olajšala to delo.

Na LED kontrolni enoti boste videli, koliko ste prevozili kilometrov in koliko imate še baterije na razpolago. Baterije so od 300 do 500 Wh jakosti, zato lahko s pomočjo motorja prevozite tudi do 150 km. Pri vožnji po klancu navzdol pa se baterija polni.

Baterijo je treba polniti s priloženim originalnim polnilcem, da ne uničite baterije. Ponavadi se polni od 2 do 5 ur, odvisno je od polnilca, velikosti baterije in kakovosti izdelave baterije. Kupite rajši novejšo Litij Ionsko baterijo, ker je lažja in okolju bolj prijazna ter zdrži dlje časa.

Okvir in zavore za e-kolo

Električno kolo je nekoliko drugače narejeno, kot običajno, zato je tudi okvir temu prilagojen. Motor je lahko na sredini okvirja, na zadnji ali sprednji pesti. Nekateri modeli imajo integrirano baterijo v okvir in tudi kable, da se jih sploh ne vidi, kar je super zaradi vpliva dežja na e-kolo, ki ni ravno dober. Okvir je ponavadi izdelan iz aluminijaste zlitine, zato, da je lahek in da trdno podpira vašo težo ter težo kolesa in tovora.

Električna kolesa imajo tudi nekoliko drugačne zavore. Največkrat imajo disk zavore, ki so zelo varne in delujejo enakomerno. Lahko imajo tudi kombinirane zavore. S temi kolesi je dejansko voziti precej lažje, kot z navadnimi.


You've just added this product to the cart: