Izdelava električnega kolesa

izdelava električnega kolesa

Izdelava električnega kolesa

Vožnja s kolesom je zabavna in daje občutek svežine. Udobje hitrejšega in hitrejšega doseganja cilja je glavni razlog, da ljudje koles ne uporabljajo tako množično, kot bi jih lahko. Da bi rešili to težavo, so kolesarska podjetja razvila električna kolesa, ki delujejo na akumulator in se premikajo veliko hitreje kot katera koli običajna cestna ali druga kolesa. Toda tudi tipičnega električnega kolesa ni mogoče najti pod 2000 €, kar spet ni tako poceni.

Kaj pa, če vam povemo, da lahko svoje običajno kolo spremenite v električno kolo? Izdelava električnega kolesa še nikoli ni bilo tako dosegljivo in poceni. Stroški tega postopka, ki vam ga bomo predstavili, so zelo ugodni! In niti vam ga ne bo treba k mehaniku. Vse lahko storite sami in doma.

Izdelava električnega kolesa – električno kolo po meri

Stvari, ki jih je treba najprej razmisliti

Kolo – obstoječe kolo lahko gladko spremenite v električno. Če pa želite kupiti navadno kolo, da ga spremenite v e-kolo, potem razmislite o nekaterih stvareh. Kot bi morali kupiti kolo, ki je močno izdelano z majhnimi in najboljšimi pnevmatikami, saj to zagotavlja robustnost in ima več naper na kolesih, priporočljive so tudi sprednje kolutne zavore, težka zadnja letev, še širše kakovostno krmilo in podobno.

Baterija – baterija je najpomembnejša stvar pri izdelavi e-kolesa. Zato je treba kupiti kakovostno baterijo. Prav tako je bolje imeti večjo. Baterije z 18650 litijevimi celicami veljajo za popolne, zato vam jih tudi priporočamo. Izberete lahko bateriji Samsung ali Panasonic, ki sta bolj zanesljivi.

Izdelava električnega kolesa – komplet za pretvorbo

Če še niste izdelali nobenega e-kolesa, potem je bolje in udobneje uporabljati komplet za pretvorbo koles. Obstajajo različne vrste kompletov za pretvorbo. Tako je na primer motor s srednjim pogonom, ki zagotavlja večjo silo kot drugi motorji, zato ga je lažje vzdrževati in zamenjati.

Potem so tu še motorji s pestmi, ki so najpogostejša vrsta kompleta za predelavo in imajo tudi tri lastne vrste, motor s sprednjim pestom, motor z zadnjo pesto in več kolesni motor. In tu je motor s pogonom na trenje, ki ima precej preprostejši sistem kot drugi in primerni za široko paleto koles.

Za izdelavo lastnega kolesa se lahko odločite iz več prednostnih razlogov. Prvi je cena, nato specifikacije po lastni meri in veliko pridobljenega znanja o izdelavi električnega kolesa. Pri tem prihranite veliko denarja, pridobite želeno hitrost, doseg in moč kolesa. Izberite natančne specifikacije, ki jih lahko poiščete preko spleta.

Izdelava električnega kolesa – izbira sestavnih komponent

  1. Vir energije z litijevimi celicami

Litij-polimer celice izhajajo iz tehnologije litij-ion celic in so v praksi uporabljene nekje od leta 1996 naprej. Prednosti pred litij-ion celic so nižja cena izdelave, poljubna oblika celice in višja kapaciteta pri isti masi. Dodobra so se uveljavile v modelarskem svetu, saj ponujajo izvrstno razmerje med močjo in maso, med kapaciteto ter maso, najdemo pa jih

tudi v številnih napravah iz sveta zabavne elektronike.

  1. Motor

Za izdelavo električnega kolesa izberite najmočnejši motor in naj ima 6 kW nominalne in 10 kW maksimalne moči. Motor s krmilnikom povezujejo trije fazni kabli s presekom nekaj manj kot 4,2 mm2. Teža motorja je 11 kilogramov in zaradi tolikšne teže, je edina primerna namestitev motorja na kolo v pesto zadnjega kolesa.

  1. Krmilnik

Lahko se odločite za kateri koli krmilnik lahko pa tudi za kvalitetnejšega. Za lastne potrebe lahko dodate debelejše žice in vse povezave na vezju dodatno odebelite, saj s tem pridobite zmožnost višjih tokov in preprečite pregrevanje vezja.

Izdelava električnega kolesa ni tako velik zalogaj. Upoštevajte le navodila, če se boste odločili za nakup kompletnih komponent in to je to! Zdaj lahko »križarite« na svojem e-kolesu.