Gorsko kolesarjenje za začetnike: oprema, tipi koles in poti

Gorsko kolesarjenje za začetnike: oprema, tipi koles in poti

Gorsko kolesarjenje postaja čedalje bolj popularen način preživljanja prostega časa. Ponuja izvrstno telovadbo v naravi. A tako kot pri vsaki športni aktivnosti, je potrebno tudi pri gorskem kolesarjenju pridobiti vsaj osnovne informacije o tem kako začeti. V tem članku boste dobili osnove o gorskem kolesarjenju, na kaj morate paziti in s kakšno opremo je najbolje začeti. Predstavili vam bomo, kaj lahko pričakujete pred svojo prvo vožnjo, vključno s pregledom različnih vrst terena za gorsko kolesarjenje, stilov gorskega kolesarjenja in osnovami za pripravo na kolesarske pustolovščine.

Če nimate veliko izkušenj z gorskim kolesarjenjem, potem je res priporočljivo, da začnete na položnejših gladkih poteh. Sčasoma boste dobili izkušnje in dodatne sposobnosti s katerimi se boste lahko lotili težjih podvigov. Poti za gorska kolesa so običajno označene po stopnjah znanja (začetnik, srednje izkušen, izkušen in ekspert), če govorimo o vzdrževanih poteh.

Najpogostejši tipi poti

Najobičajnejša vrsta poti, ‘singletrack’, je navadno široka od širine vaših ramen pa vse do širine, ki je dovolj široka, da se po njej lahko peljeta dva kolesarja. Številne singletrack poti so namenjene vožnji v eno smer.

Dvopasovne poti so običajno dvakrat širše (ali več) od tipične enopasovne poti in imajo dovolj prostora za vožnjo dveh koles drug ob drugem. Pogosto so dvopasovne poti speljane po opuščenih gozdnih cestah, gasilskih cestah in tako naprej. ‘Doubletrack’ poti imajo običajno blažji naklon kot enoslednice in so navadno manj tehnično zahtevne.

Terenske parke za gorska kolesa boste danes našli tako rekoč povsod. Pričakujte elemente, kot so dvignjeni mostovi, ‘halfpipes’, skaklnice različnih velikosti, nasipi, nagnjeni zavoji in razgibane prelomnice za spust.

Stili gorskega kolesarjenja 

Številni proizvajalci koles razvrščajo svoja kolesa glede na naslednje sloge gorskega kolesarjenja, da se lahko lažje odločite, katera vrsta kolesa je primerna za vas.

Trail: To je vsaj trenutno najpopularnejši slog gorskega kolesarjenja in v osnovi pač pomeni, da kolesarite izven urejenih cestišč. Gre za netekmovalen način kolesarjenja predvsem namenjen užitku po gozdnih poteh.

Cross-country: Ta slog vožnje običajno pomeni hitro vožnjo s poudarkom na vzponih. Razdalje variirajo od nekaj kilometrov do več kot 25 kilometrov, kolesa pa so navadno nekoliko lažja. Ta kolesa so lahko odlična, če razmišljate o tekmovalnem kolesarjenju ali če želite bolj dirkaško vožnjo na lokalnih poteh.

All-mountain/enduro kolesa: to vrsto kolesarjenje si predstavljate kot gorsko kolesarjenje na steroidih, z večjimi vzponi, daljšimi spusti in bolj tehničnimi elementi – tako umetnimi kot naravnimi. Kolesa za gorsko/enduro kolesarjenje so zasnovana tako, da se dobro obnesejo na strmih spustih, hkrati pa so dovolj lahka in okretna za učinkovito poganjanje v hrib.

Izraz enduro prihaja iz sveta dirkanja in opisuje tekmovanje, ki ima časovno omejene etape spusta in časovno neomejene etape vzpona. Zmagovalec je tisti, ki doseže najhitrejši skupni čas na spustih. Vožnja enduro je postala zelo priljubljena in izraz se zdaj pogosto uporablja izmenično z izrazom all-mountain, ne glede na to, ali tekmujete ali ne.

Downhill/park: Ta vrsta vožnje se večinoma izvaja v kolesarskih parkih (pogosto v toplejših mesecih v smučarskih središčih). Značilna so velika in trda kolesa ter čelade s polnim obrazom in ojačani jopiči. Kolesa se ponašajo z bolj vzdržljivimi sestavnimi deli in manj prestavami ter močnejšim vzmetenjem.

Kolesarjenje z debelimi gumami: Predstavljajte si kolo, ki ste si ga vedno želeli kot otrok: kolo z velikanskimi pnevmatikami, ki lahko prevozi skoraj vse. Kolesa z debelimi gumami so kolesa s pnevmatikami, ki so široke vsaj 9,4 cm. Zagotavljajo odličen oprijem v snegu in pesku. Kolesa z debelimi gumami so lahko odlična izbira za gorske kolesarje začetnike, saj so zelo stabilna na neravnem terenu.

Vrste gorskih koles

Katero vrsto gorskega kolesa boste vozili, je običajno odvisno od tega (kot smo že nakazali), kje nameravate voziti. Vrsta vzmetenja in premer koles sta dve ključni lastnosti, ki določata, na kakšnem terenu je kolo sposobno voziti najbolj učinkovito. Pri izbiri vrste vzmetenja in premera kolesa (označenih z izrazi 26, 27,5 (650b) in 29) imate veliko izbire.

Tip vzmetenja: togo gorsko kolo

Trdna, ‘toga’ gorska kolesa nimajo vzmetenja, in ravno zaradi tega niso najpogostejša vrsta gorskega kolesa. So enostavna za vzdrževanje in običajno cenejša, vendar ima večina kolesarjev zaradi večjega udobja raje kolesa z vzmetenjem. Večina koles z debelimi gumami je togih in mnogi kolesarji menijo, da široke gume in nizek tlak v pnevmatikah zagotavljajo vse potrebno za blaženje neravnin na poti.

Profil gorskega kolesa hardtail

Hardtail: Ta kolesa imajo spredaj vilice z vzmetenjem, ki pomagajo blažiti udarce prednjega kolesa, zadaj pa so brez vzmetenja. Kolesa hardtail so običajno cenejša od koles s polno vzmetenjem in imajo manj gibljivih delov (kar navadno pomeni manj vzdrževanja). Mnoga hardtail kolesa imajo možnost zaklepanja sprednjih vilic za primere, ko želite popolnoma togo kolo.

Kolesarji, ki se ukvarjajo s krosom, se navadno odločajo za hardtail kolesa, saj omogočajo bolj neposreden prenos moči med pritiskom na pedala in zadnjo pnevmatiko.

Polno-vzmeteni: obstaja veliko različic koles s polnim vzmetenjem, vendar je splošna ideja, da sprednja vilica in zadnji amortizer blažita udarce. To močno zmanjša vpliv terena na kolesarja, poveča oprijem ter omogoča bolj sproščeno in relativno udobno vožnjo.

Popolnoma vzmeteno kolo zelo učinkovito absorbira grbine, vendar se lahko kolo tudi nekoliko “upogiba” in pri vzpenjanju v klanec zato izgubite del energije. Zato ima večina koles s polno vzmetenjem možnost zaklepanja zadnjega vzmetenja, kar omogoča boljši prenos energije in učinkovitejše vzpenjanje.

Velikost koles

26 palcev (66cm): v ne tako davni preteklosti so bila vsa gorska kolesa opremljena s kolesi velikosti 26 palcev. To je še vedno priljubljena velikost koles zaradi svoje odzivnosti in okretnosti, vendar vas bodo zdaj, ko vstopite v trgovino s kolesi in se pozanimate o gorskih kolesih, verjetno vprašali: “26 palcev, 27,5 palca ali 29 palcev?”

27,5 palca (69,85): Ta kolesa predstavljajo srednjo pot med standardnimi 26-palčnimi kolesi in 29-palčnimi kolesi ter predstavljajo odlično rešitev če iščete kolo, ki se dobro obnese na zahtevnem terenu, a so hkrati bolj okretna kot 29-palčna kolesa. Tako kot pri 29 palčnih kolesih je ta velikost koles mogoče najti tako na polnovzmetenih kolesih kot na hardtail kolesih.

29 palcev (73,66 cm): Ta kolesa so običajno nekoliko težja in nekoliko počasneje pospešujejo, vendar ko se začnete premikati, lahko lažje premagate večje razdalje kot s kolesom s standardnimi kolesi (recimo 26 palcev). Na splošno imajo odličen oprijem in višji “napadalni kot”, kar pomeni, da se kolo lažje kotali čez ovire. Na voljo so tako na hardtail kolesih kot na polnovzmetenih kolesih.

24 palcev (60,96 cm): Otroška gorska kolesa imajo običajno 24-palčna kolesa, ki so prilagojena krajšim nogam. Večinoma gre za cenejše različice koles za odrasle z enostavnejšimi sestavnimi deli. Na splošno so primerna za otroke, stare od 10 do 13 let, vendar je to bolj odvisno od velikosti otroka kot od njegove starosti. Mlajši/manjši otroci lahko začnejo kolesariti tudi z 20-palčnimi kolesi (50,8 cm).

Oblačila za gorske kolesarje

Posebna kolesarska oblačila omogočajo udobnejšo vožnjo, ne glede na to, s kakšnim slogom kolesarjenja se ukvarjate. Kljub temu bodo različni slogi gorskega kolesarjenja narekovali, katero vrsto oblačil boste izbrali.

Kratke hlače: Pri izbiri kratkih hlač za gorsko kolesarjenje lahko izbirate med prilegajočimi se modeli (ki jih pogosto nosijo tekmovalci v krosu) in vrečastimi modeli, ki so bolj vsakdanjega videza ter pokrivajo več in nekoliko bolje ublažijo udarce. Običajno imajo notranjo podlogo z oblazinjeno zadnjico, ki pomaga zmanjšati utrujenost na sedlu in zmanjšujejo določene udarce.

Majica: Podobno kot kratke hlače so tudi majice različnih oblik, od prilegajočih se do ohlapnih in tistih bolj vsakdanjega videza. Ne glede na obliko izberite majico, kar vpija znoj in se hitro suši. Želite tudi nekaj, kar lahko brez težav operete in posušite. Če nameravate nositi nahrbtnik, ne boste potrebovali veliko žepov – čeprav nekatere majice za gorsko kolesarjenje ponujajo tudi to možnost.

Rokavice: poiščite par rokavic z oblazinjenimi dlanmi, in presenečeni boste, kako lahko dober par rokavic zmanjša utrujenost dlani in zapestja. Rokavice s celimi prsti grejejo roke in zagotavljajo dober oprijem. Tako rokavice brez prstov kot rokavice s polnimi prsti zagotavljajo dodatno zaščito v primeru padca.

Oprema in dodatki za gorska kolesa

Čelade za gorsko kolo: čelade za gorska kolesa običajno nudijo večjo pokritost in zaščito kot čelade za cestna kolesa. Poiščite čelado z veliko prezračevalnimi odprtinami in zaščito na spodnjem delu glave. Za vožnjo navzdol si omislite čelado s celim obrazom; večina kolesarskih parkov izposoja te modele.

Ne glede na slog morajo vsi modeli čelad na trgu prestati stroge varnostne teste. Nekatere čelade so zdaj opremljene z novo tehnologijo MIPS, plastjo z nizkim trenjem, ki drsi neodvisno od zunanje lupine in omejuje rotacijske sile, ki delujejo na možgane, ko čelada trči pod kotom.

Čevlji in pedala za gorsko kolo

Prava kombinacija čevljev in pedal je odvisna od vaših želja in vrste vožnje, ki jo načrtujete.

Ravna (platformna) pedala: začetnikom in osebam, ki na gorskih kolesih ne vozijo tako samozavestno, lahko koristijo pedala s ploščato platformo, da lahko hitro sedete na kolo in z njega ter postavite nogo na tla, ne da bi se morali odlepiti od pedal.

Če kupujete čevlje za ravna pedala za vožnjo po klancu navzdol, kupite takšne s podplatom, ki se lahko zasadijo v pedala, vendar jih lahko zlahka snamete.

Pedala brez klipsov: Ko napredujete v znanju, lahko izberete pedala brez klipsov in združljive čevlje ali pa se odločite za pedala s platformo. Pedala brez klipsov (ki se kljub imenu dejansko pritrdijo na čevlje) omogočajo veliko boljši nadzor in prenos moči, vendar zahtevajo tudi več pozornosti na zahtevnih terenih.

Ko se učite vožnje s pedali brez klipsa, si privoščite veliko vaje na mehkem travnatem terenu, da se privadite na povezovanje in odklapljanje stopala s pedalom.

Za vse stile vožnje izberite čevlje s trdimi, zaščitnimi prsti, spodobnim oprijemom za primere, ko morate pešačiti, in zaščito pred vodo v primeru dežja in blata.

Hidracijski nahrbtniki

Hidracijski nahrbtniki so za cestne kolesarje navadno preveliki, vendar so zaradi svoje priročnosti idealni za gorsko kolesarjenje. Izberite nahrbtnik, ki ima dovolj prostora za shranjevanje dodatnih oblačil, potrebščin za popravilo, prigrizkov ter vsebuje sponko za pritrditev hidracijskega rokava na ramenski ali prsni pas nahrbtnika.

Osnovni pripomočki za popravilo gorskega kolesa

Prihranite si veliko težav – in hoje – tako, da vzamete s seboj nekaj mehaničnih pripomočkov: rezervno cev, ročno črpalko ter majhno večnamensko orodje z več imbusnimi ključi in orodjem za verigo.

Že lažje poškodbe so lahko precej neprijetne in lahko posameznika/posameznico vsaj za nekaj dni držijo stran od najljubših športnih aktivnosti. In mnogi naredijo veliko napako, ko se po poškodbi prehitro vrnejo v svet aktivnosti in nato vse skupaj poslabšajo. Zato vam dajemo nekaj nasvetov na kaj paziti in kako se kar najhitreje vrniti nazaj na kolesarske steze. A najprej opozorilo, zmeraj se morate najprej posvetovati z zdravnikom.

 

Če iščete popolno kolo se lahko posvetujte z našimi strokovnjaki! Pokličite na 028831681

Ogled naše ponudbe


You've just added this product to the cart: