Električno kolo – vzdrževanje in nasveti za uporabo

električno kolo vzdrževanje

Električno kolo – vzdrževanje in nasveti za uporabo

Električno kolo postaja vse bolj priljubljena izbira številnih uporabnikov. Po izgledu so takšna kolesa zelo podobna navadnemu kolesu – imajo dve kolesi, krmilo ter obliko navadnega kolesa. Prisotni so vsi mehanski elementi, ki jih morda celo ne bi pričakovali na električnem kolesu, vključno s pedali in zavorami. Kaj torej loči navadno (mehansko) kolo od električnega? Gre za dodatek električnega pogonskega sistema, ki vključuje električni motor, baterijo in prikazovalni zaslon, ki ga vključuje vsako električno kolo. Vzdrževanje teh delov pa zahteva nekaj prilagoditev.

Sestava električnega kolesa

Električno kolo je navadno kolo z dodatnim električnim motorjem. Vključena baterija polni motor, kar zagotavlja pomoč uporabniku med kolesarjenjem in vožnjo naprej. Baterijo lahko napolnite na enak način kot polnite baterijo za mobilni telefon (s priključitvijo v električno omrežje), baterija običajno za napolnitev potrebuje 3 ure. So pa na tržišču že prisotne tudi prve Li-ionske baterije, ki se lahko povsem napolnijo med uporabo pedalov ali zaviranjem vašega električnega kolesa. To pomeni, da polnjenje v električnem omrežju nekoč verjetno ne bo več potrebno. Generirana moč je sicer odvisna od hitrosti kolesarjenja, hitrosti pedalov ter izbranega načina izrabe moči.

Zaslon omogoča pridobivanje informacij o nivoju baterije, hitrosti potovanja, opravljeni razdalji ter zagotavlja prikaz načinov pomoči. Bolj napredne različice vključujejo tudi spremljanje fizičnih lastnosti (npr. srčni utrip) ter podatke navigacije (GPS).

Električno kolo – vzdrževanje

Podobno kot za vzdrževanje mehanskega, običajnega kolesa velja tudi za električno kolo. Vzdrževanje vključuje redne preglede, redno serviranje in popravila. Običajni serviserji za kolo lahko popravijo tudi okvaro koles ali zavor, ki jih ima električno kolo. Vzdrževanje torej zagotavlja isti serviser kot pri običajnem kolesu, prav tako so podobni stroški popravila.

Električne komponente so poseben del, ki ga ponuja električno kolo. Vzdrževanje teh zahteva nekoliko drugačno in zahteva bolj usmerjen pregled, ki ga opravi serviser z znanji električnega področja. Ob tem je potrebno poudariti, da so napake v električnem sistemu izjemno redke, prav tako so običajno vključene v garancijo izdelka ob nakupu.

Zakaj izbrati električno kolo?

Najboljšo izkušnjo vožnje zagotavlja dobro servisirano električno kolo. Vzdrževanje, ki mora biti reden del praktično vsake vožnje, k izkušnji prinese še dodatne pluse. Če vas zanima nakup električnega kolesa, lahko povemo, da je vožnja zelo podobna vožnji običajnega, mehanskega kolesa. Postavite se na kolo, noge postavite na pedala in električni motor se zažene. Prehod v uporabo električnega motorja je praktično nezaznaven, pri tem poudarjamo, da prisotnost električnega motorja ne spremeni načina kolesarjenja, pač pa ga samo olajša. Ne glede na to ali si pri vožnji z električnim kolesom predstavljate, da se boste vozili brez napora, vas moramo opozoriti, da brez vložka ne bo šlo. Kolesarje v hrib vam ne bo več dalo občutka, da je to zadnji dih, ki ga izvajate, tudi močan veter ne bo več predstavljal večji napor.

Pedala vam lahko nudijo dodatno pomoč, prav tako lahko pomoč motorja zmanjšate. Če zmanjšate moč, bodo večino dela opravile noge. Če moč povečate, noge še vedno uporabljate, se pa kolo premika hitreje in enostavneje brez večjih vložkov vaše energije. Pomembno je dodati, da vam električno kolo po standardih Evropske unije omogoča pomoč pri dosegi hitrosti do 25 km/h. Električno kolo je torej ustvarjeno za enostavnejše kolesarjenje in ne podiranje hitrostnih rekordov.

Električno kolo vam pomaga pri ohranjanju stalne hitrosti, kar lahko vpliva tudi na čas vašega potovanja, saj se manj utrudite, zato lahko kolesarite brez nepotrebnih zaustavljanj. Optimalno, varno, enakomerno in enostavno vožnjo zagotavlja reden servis za električno kolo. Vzdrževanje tega kolesa vodi v njegovo dolgo življenjsko dobo in uporabo.

Varnost in pravila v prometu

Omenili smo že, da standardi EU zahtevajo, da električno kolo ne presega hitrosti 25 km/h, ob tem dodajamo, da so nekatere države (npr. Francija) že sprejele zakone, s katerimi kaznujejo voznike električnih koles, ki ne spoštujejo zakonov. Naj dodamo še, da so v zakonih poleg denarne kazni predvidene tudi kazenske točke in celo zaporna kazen. V večini držav veljajo tudi omejitve glede starosti uporabe električnega kolesa, te so običajno vezane na dopolnjeno starost vsaj 14 let.