Električno gorsko kolo – nova tehnološka rešitev za vaše zdravje

električno gorsko kolo

Električno gorsko kolo – nova tehnološka rešitev za vaše zdravje

Prometne ceste, vdihavanje izpušnih plinov, nesproščenost v vožnji, … vse to vedno več ljudi odvrača od kolesarjenja. Ste kdaj pomislili kako lepo bi bilo, da bi lahko sedli na kolo in se odpeljali v neznano, daleč od mestnega vrveža,  v odmaknjeno naravo, kamor lahko seže le človeška noga ali gorski dvokolesni »konjiček«? Vse to je sedaj možno tudi za vas! Električno gorsko kolo lahko v višave popelje še tako »leno ritko«. Gorsko električno kolo lahko še danes postane del vašega vsakdana, zato si v nadaljevanju članka preberite, nekaj najbolj pogosto zastavljenih vprašanj  bodočih kupcev e-koles.

Kako delujejo električna gorska kolesa?

Glavna prednost, ki jo ima električno gorsko kolo, se skriva ravno v vgradnji motornega pogona. S pomočjo tega boste lahko svoje še rahlo »nenatrenirane mišice« zlahka gnali v klanec in tako pridobivali na kondiciji. Zavedati pa se morate, da gorsko električno kolo ne mora opraviti vsega dela namesto vas. Sami boste še vseeno morali poganjati pedala in s tem aktivirati motor, vseeno se bo pa količina napora, potrebnega za premagovanje klancev, znatno zmanjšala.

Kako izbrati pravo električno gorsko kolo?

Električna gorska kolesa za razliko od klasični koles ne poznajo specifičnih podvrst. To vam bo še kako olajšalo odločitev za to katero gorsko električno kolo izbrati. Pri nakupu eklektičnega gorskega kolesa morate biti predvsem pozorni na to, kako močan motor in vzmetenje si želite, pa tudi kako učinkovito bo na terenu vaše kolo. Pri izbiri vzmetenja bodite pozorni predvsem na to, po kakšnem terenu boste peljali svoje električno gorsko kolo. V primeru, da razmišljate predvsem v vožnji po strmih offroad  poteh, vam toplo priporočamo polno vzmetenje.

Začetniki se velikokrat ne znajo odločiti med tem ali bi investirali v karbonski ali aluminijast okvir. Največja razlika med navadnimi klasičnimi gorskimi kolesi in električno verzijo je ta, da pri slednji vrsta in teža okvirja nimata znatno pomembna. To pa zato, ker vam bo pri vzponu pomagal elektro motor in zato sama teža kolesa ni tako velikega pomena kot pri klasičnih gorskih kolesih, kjer se pri premagovanju v klanec pozna vsak gram. Bolj kot sam material, dobro električno gorsko kolo potrebuje primerno velikost okvirja in geometrijo prilagojeno prav vam.

Ogled naše ponudbe

Ali lahko električna gorska kolesa spreminjajo prestave?

Čeprav ima gorsko električno kolo vgrajen motor, pa morate pri vožnji na različnih strminah vseeno uporabljati prestave. Tako kot klasično kolo, tudi e-verzija gorskega kolesa povprečno premore od 8 do 12 prestav pri katerih je na prvem mestu njihova kakovost.

gorsko_elektricno_kolo

Kako naj izberem najboljši motor za moje električno gorsko kolo in kakšen doseg baterije je najboljši?

V grobem morate biti pri nabavi e-koles poleg prej naštetih postavk, najbolj pozorni na izbiro dobro ohranjenega ali izdelanega motorja. Pri tem je pomembno, da gledate vrsto pogona, moč, velikost in težo motorja. Moč motorja je pomembna z vidika njegove zmogljivosti, njegova velikost pa z vidika skupne teže celotnega motorja. Električno gorsko kolo, ki ga nameravate kupiti naj ima motor nameščen tudi tako, da vas ta ne bo oviral med samo vožnjo. Ko govorimo o dosegu baterije imejte v mislih dejstvo, da je večji doseg pogojen s številom prekolesarjenih kilometrov. Doseg baterije je odvisen od veliko dejavnikov, zato lahko variira od 30 pa kar do 130 prevoženih km. Pozorni bodite tudi na to, da se naklon terena pogosto odraža v trajanju vaše baterije, zato bo pri vožnji v klanec doseg znatno manjši. Vsako na novo kupljeno gorsko električno kolo mora imeti doseg zapisan v dokumentaciji. Vseeno pa je potrebno na tej točki biti pozoren na: povprečno težo kolesarja, vrsto terena po katerem vozite in način vožnje. Vse to bo vplivalo na uspešnost in udobnost vaše gorske vožnje.

Kako izbrati najbolj cenovno ugodno in hkrati kakovostno izdelano električno gorsko kolo?

Pri kompenzaciji med ceno in kakovostjo bodite pozorni predvsem na naslednje nujne karakteristike svojega električnega gorskega kolesa.

  • Moč in navor motorja:

Kot smo že omenjali je motor, ki ga ima vgrajenega posamezna gorsko e-kolo izrednega pomena za kakovost in celostno izkušnjo vaše vožnje. Je pa res, da je tudi največja moč motorja omejena s strani Evropske zakonodaje in omogoča motorje z največ 250W. Pri vožnji pa ni pomembna le moč, ampak tudi navor motorja na vašem e-kolesu. Ta se meri v Nm in je za vas pomemben predvsem zato, ker je od njega odvisno kako lahko/težko boste vozili v klanec.

  • Zmogljivost vgrajene baterije

Vsako električno gorsko kolo ima točno opisano zmogljivost baterije v svoji dokumentaciji, večina tovrstnih modelov gorskih koles na trgu pa premore baterije z močjo med 250Wh in 1000 Wh. Velikost baterije bo sorazmerno podražila ali pocenila standardno ceno vašega bodočega nakupa.

  • Vzmetenje

To temo smo omenili že v zgornjih odstavkih članka, vseeno pa je način vzmetenja zelo sorazmeren s končno ceno, ki jo boste morali odšteti zanj. Hod polnega vzmetenja, ki ga ima povprečno električno gorsko kolo znaša od 100 do 200mm. V najbolj idealnih različicah pa boste našli vzmetenja s hodom  od 130 do 170 mm.

Od teh najbolj pomembnih dejavnikov, na katere morate biti pozorni pri nakupu gorskega električnega kolesa je odvisna tudi cena, ki jo boste zanj odšteli. Velik doprinos k znižanju cene tovrstnih koles je povečanje njegove prepoznavnosti v javnosti in vedno bolj dovršena konkurenčnost. Ravno zato, si ga lahko danes privoščijo tudi tisti, ki se sicer zanj pred nekaj leti ne bi odločili. Tako kot pri preostalih nakupih vam priporočamo, da pozorno spremljate vse popuste in investicijo dolgoročno spremljate, šele  nato pa se odločite za nakup. Vsesplošno znano je, da v osnovi med cenejše modele spadajo hardtrail električna gorska kolesa. Cena pa variira tudi glede na izbran material za okvir in druge mehanske dele kolesa. Pri nakupu pa morate upoštevati tudi dejstvo, da boste morali nekaj deset eurov odšteti tudi za nakup kolesarske zaščitne opreme.

Svojo e-kolesarsko izkušnjo lahko s preprostim klikom na internetu začnete že danes, kar pa ne pomeni, da se morate hkrati tudi lotiti samega nakupa. Spodbujamo vas, da trg za najboljšo kompenzacijo med ceno in kakovostjo skrbno spremljate vsaj nekaj mesecev. Tako boste zlahka pridobili vse potrebne informacije, poleg tega pa popolnoma razdelali kakšno gorsko električno kolo je primerno za vas.


You've just added this product to the cart: