Električna kolesa so kolesa prihodnosti – vse njihove prednosti

električna kolesa

Električna kolesa so kolesa prihodnosti – vse njihove prednosti

Podatek, da se v vse več evropskih državah proda več električnih kot pa običajnih koles, je za marsikoga morda presenetljiv. Tudi zato, ker pri nas veliko ljudi še vedno meni, da električna kolesa niso tista prava kolesa, in da je le kolesarjenje s pravim kolesom zares tisto najbolj pristno. No, vseeno pa lahko tu in tam slišimo tudi, da so električna kolesa nekaj tako zanimivega, drugačnega in zabavnega, da ga, ko se z njim pelješ enkrat, ne zamenjaš več!

Ogled naše ponudbe

V prispevku bomo spoznali, zakaj bi si sploh omislili električna kolesa, kaj vse trg nudi, kakšne so možnosti izbire, in, seveda, nekaj besed bomo namenili tudi cenam električnih koles pri nas. V Sloveniji je trenutna prodaja e-koles sicer v primerjavi z nekaterimi drugimi državami nizka, a vztrajno raste. Počasneje sicer, kot na Nizozemskem, kjer je kolesarjenje najobičajnejše prevozno sredstvo, a vseeno se pri nas vsako leto proda več tovrstnih vozil. Leta 2019 je bilo v Sloveniji po nekaterih podatkih vsako peto prodano kolo električno, kar ne nazadnje niti ni tako malo, v Evropi pa poleg Nizozemske, kjer je bilo 40 odstotkov vseh prodanih koles v letu 2019 električnih, po prodaji prednjačijo še Nemčija (tretjina), Francija in Italija. In še zanimivost: v času karanten zaradi koronavirusa je trg električnih koles dobesedno zacvetel!

Še vedno je treba poganjati, ampak je to precej lažje

Električna kolesa niso kolesa, ki ne potrebujejo poganjanja (kot, na primer, mopedi), temveč kolesa, ki nam z elektromotorjem pomagajo pri poganjanju pedal. Ključna informacija, ki je nekateri zagotovo ne poznajo, torej je, da se takšno kolo ne premika samo po sebi, ampak je treba v premikanje vložiti nekaj energije, torej poganjati pedala, tehnologija pa je tista, ki nam to početje močno olajša in omogoči, da lahko kolesarimo tudi tam, kjer sicer ne bi zmogli ali pa niti ne hoteli.

Mnogi, ki uporabljajo električna kolesa, namreč govorijo o naravnost čudovitem občutku vožnje z njim. Kolesarjenje z električnim kolesom je zabavno in lažje kot z navadnimi kolesi, kljub temu pa predstavlja obliko rekreacije v naravi, ki kolesarju poleg tega omogoča, da sede uživa v lepotah narave in občuduje svet, po katerem kolesari. Električna kolesa še zdaleč niso namenjena le vožnji po mestu! Dandanes imate na voljo vrste električnih koles za vse terene, zato le pogumno v nakup ali pa vsaj preizkus izbranega kolesa. Najverjetneje ga boste obdržali in zanj navdušili še koga od svojih bližnjih.

elektricna_kolesa

Zakaj električno kolo?

Električna kolesa imajo veliko več prednosti kot pomanjkljivosti. V bistvu so bila zasnovana kot nadomestek vožnji z avtomobilom in končni rezultat je res presenetljiv – sodobna kolesa namreč združujejo tako udobje vožnje z avtomobilom kot lahkotnost vožnje s kolesom. Poglejmo konkretne razloge, zakaj je priljubljenost električnih koles v tako hitrem vzponu.

 • Okolju prijazna mobilnost.

Da so električna kolesa okolju prijazno prevozno sredstvo, že vemo. Pozabite torej na emisije toplogrednih plinov, rabo fosilnih goriv in rezervne dele, ki jih ni mogoče reciklirati. Ta kolesa imajo pogosto baterije, ki se jih lahko reciklira, za pogon potrebujete človeško moč in nekaj elektrike, to pa je tudi alternativa, h kateri stremimo kot družba. Torej, stran od bencinskih hlapov.

 • Lažje in hitreje do cilja.

Dodatna razlaga sploh ni potrebna. Ker pri poganjanju pomaga elektromotor, se med vožnjo ne bomo tako utrudili, razdalje bomo premagovali hitreje, prav tako bomo hitreje in lažje pospeševali. Uporabimo ga lahko namesto avtomobila ali javnega prevoza.

 • Električna kolesa so zdrava oblika prevoza.

Kolo je še vedno kolo in predstavlja zdravo obliko prevoza. Namesto sedenja v avtomobilu se lahko že zjutraj prav prijetno razgibate na električnem kolesu, hkrati pa se ne boste preveč upehali, saj vam bo pri poganjanju pomagal elektromotor. Da ne govorimo o tistih, ki bi sicer radi kolesarili, a se bojijo vsakršnega klanca, ker se prehitro upehajo in jim zmanjka moči. Električna kolesa vam pomagajo premagovati tovrstne ovire, hkrati pa poskrbijo, da se vseeno zmigate in naredite nekaj zase – z boljšim občutkom, prijetno utrujeni in zadovoljni, da ste z lahkoto prekolesarili, kamor ste se namenili. Ne, za kolesarjenje z električnim kolesom ni treba, da ste športnik, saj boste za premike porabili malo fizičnega napora.

 • Privlačna sodobna tehnologija.

Seveda, velika prednost električnih koles je pomoč elektromotorja pri pedaliranju, a sodobna tehnologija vam nudi veliko več kot to. Električna kolesa lahko zavarujete in odklenete, tudi sledite jim lahko s pomočjo aplikacije. Med drugim vam aplikacija izračuna porabljene kalorije, izmeri količino škodljivih emisij, ki jih na ta način prihranite na račun vožnje z avtomobilom, s pomočjo aplikacij lahko vsak trenutek veste, kje si lahko električno kolo izposodite in podobno.

 • Varnejša in stabilnejša vožnja.

Prometne nesreče kolesarjev se pogosto zgodijo zaradi utrujenosti, saj se takrat nadzor nad kolesom poslabša, prav tako odzivni čas kolesarja. Med vožnjo z električnim kolesom pa nikoli ne boste tako utrujeni kot pri klasičnem kolesarjenju, zato bo vaša vožnja varnejša in tudi stabilnejša kot s klasičnim kolesom.

 • Praktičnost.

Električna kolesa so praktična zlasti z vidika vožnje po mestu in mestnih središčih. Medtem ko z avtomobilom čakate v vsakodnevni jutranji ali popoldanski gneči, hkrati pa še iščete primeren parkirni prostor zanj, s kolesom tovrstnih težav ne boste imeli več. Poleg vsega se v mestih že dobro zavedajo prednosti električnih koles in so že marsikje uredili tako stojala kot polnilnice zanje, kar je le še dodaten plus.

 • Preprostost in udobje.

Električna kolesa omogočajo kolesarjenje, ki je udobno tudi, kadar je treba poganjati v klanec in proti vetru. Vozili boste lažje, hitreje in tudi dlje, saj se med vožnjo ne boste mučili. Če bi radi v službo kolesarili, a se bojite potenja, pa vam zagotavljamo, da se med vožnjo s takšnim kolesom ne boste spotili. Razen, če greste v službo po kakšnih strmih gozdnih stezicah in se vam sredi klanca izprazni baterija.

 • Ste radi v trendu?

Sodoben življenjski slog gre v smeri zdravega načina življenja in prijaznega obstoja – v spoštovanju do narave in sočloveka. Električna kolesa so modna, trendovska in priljubljena tako med mladimi damami kot starejšimi poslovneži. Nosijo namreč pomembno sporočilo – da nam je mar za okolje, v katerem živimo.

Kaj pa minusi, ki jih imajo električna kolesa?

Zaradi elektromotorja in baterije se lahko zgodi, da izbrano električno kolo ne bo najlažje, zato boste morali, če se baterija izprazni, kar krepko poganjati. Upoštevajte, da je treba električna kolesa kdaj naložiti v avtomobil (na strehi ga ne smete voziti), včasih pa ga je treba tudi potiskati iz garaže oziroma vanjo, če ta ni najbolje dostopna. Vedeti pa morate tudi, da se bo baterija med vožnjo v hrib, proti vetru ali sredi zime hitreje izpraznila kot sicer.

Tudi cena električnih koles je za mnoge podatek, ki ni ravno spodbuden, saj boste težko dobili takšnega, ki stane manj kot tisoč evrov. Pa vendar je vredno pretehtati, kdaj se vam strošek povrne. Če boste električno kolo uporabljali pogosto, se vam nakup zagotovo kmalu obrestuje. In ne, ne varčujte pri kvaliteti. Če že greste v nakup električnega kolesa, raje ne izberite takšnega iz najnižjega cenovnega razreda, saj se to lahko pozna na kvaliteti. Cenejša električna kolesa so navadno težja in manj zmogljiva. Čeprav stroški uporabe električnega kolesa niso veliki, saj v bistvu baterije polnite s priklopom na vir električne energije, pa znajo biti električni rezervni deli dražji prav zaradi svoje zasnove.

Ključna sestavna dela: elektromotor in baterija

Električna kolesa imajo integriran motor, ki torej človeku pomaga pri poganjanju oziroma poveča moč, ki jo proizvede z vrtenjem pedal. Stopnja te pomoči se razteza od 40 pa vse tja do 300 odstotkov, odvisna je od navora elektromotorja in moči. Po slovenski zakonodaji vam lahko elektromotor pomaga do hitrosti 25 kilometrov na uro, potem pa ste na vrsti vi oziroma je nadaljnja hitrost odvisna samo od vašega poganjanja. Elektromotor, ki ga imajo električna kolesa, vam najpogosteje omogoča tri ravni pomoči – želeno med vožnjo nastavite sami. Lahko je vgrajen v pesto zadnjega ali sprednjega kolesa, lahko pa se skriva tudi v sredini, med pedali. Prav ta naj bi omogočal nekako najbolj naravno vožnjo, je pa res, da je najdražji ob vseh različic in potrebuje močno verigo. Kolo na srednji pogon je primerno za različne terene in poti, ima dober izkoristek energije in dolg doseg, medtem ko je kolo z zadnjim pogonom primernejše za vožnjo po mestu in ravninah. Ob nakupu je vsekakor pomembno vedeti, kako velik in težak je motor, saj to pomembno vpliva na skupno težo kolesa. Hkrati pa mora biti tudi dovolj zmogljiv, da zadosti vašim potrebam.

Baterija, ki napaja elektromotor, je najpomembnejši del za električna kolesa, na trgu lahko dobite takšne s kapaciteto med 300 in 750 Wh. Bolj kot je baterija močna, več moči lahko elektromotor proizvede, torej je prav kapaciteta baterije tista komponenta, ki določi jakost pomoči kolesarju in pa tudi doseg enega polnjenja. Doseg baterije lahko znaša od nekaj deset pa vse tja do več sto kilometrov. Če pri vožnji potrebujete več pomoči elektromotorja, boste imeli manjši doseg oziroma boste z enim polnjenjem baterije prevozili manj kilometrov. Sodobne baterije za električna kolesa so litij-ionske ali litij-polimerne, sicer pa še vedno velja, da si je bolje omisliti zmogljivejšo baterijo. Zakaj? Ker boste z njo imeli večji doseg, poleg tega jo boste polnili redkeje. Znano namreč je, da pogosta polnjenja baterijam prej škodijo kot koristijo oziroma jim krajšajo življenjsko dobo. Baterija za polnjenje sicer potrebuje nekaj ur, kar je zagotovo pomemben podatek, če veste, da boste kolo, na primer uporabljali vsak dan. Takrat je zagotovo pomembno, da se baterija napolni kar najhitreje.

Pozor! Ko električna kolesa niso več kolesa, ampak mopedi

Slovenska zakonodaja določa, da se elektromotor pri električnih kolesih izključi, ko dosežete hitrost 25 kilometrov na uro, in da ima motor 250 W moči. No, v tem primeru je to še vedno električno kolo in kolesar mora, če se želi peljati hitreje, poganjati sam s svojo močjo. V kolikor pa elektromotor pomaga do višje hitrosti, recimo do 45 kilometrov na uro, pa je to vozilo obravnavano kot moped, kar pomeni, da mora biti registriran, imeti morate vozniški izpit za kategorijo AM, med vožnjo potrebujete motoristično čelado. Pazljivo torej, kako močan elektromotor si boste omislili, in kako so urejene tovrstne nastavitve, da bodo izbrana električna kolesa res ostala kolesa.

Vrste električnih koles

Ko greste v nakup električnega kolesa, se morate najprej vprašati, kakšen bo namen njegove uporabe oziroma kje se boste z njim najpogosteje vozili. Bo to morda vaše vsakdanje prevozno sredstvo za v službo? Bi z njim radi raziskovali Slovenijo? Glede na to bo treba izbrati položaj vašega sedenja (pri športnem ste nagnjeni naprej), posebnosti pnevmatik (širše so bolj udobne), specifikacije vzmetenja (Se radi vozite po luknjastih cestah?) … Prodajalcu vsekakor zaupajte kar največ informacij o tem, kje in kako pogosto se nameravate voziti s kolesom.

Glede na vse to električna kolesa razdelimo v več skupin:

 • Mestna električna kolesa so najboljša kolesa za tako imenovane dnevne migracije, torej za vsakodnevno pot v službo ali šolo in domov, po opravkih po mestu in podobno. Pedalirate jih lahkotno, so udobna, vaša drža je sproščena. Še posebej ženske se bodo razveselile varovala proti zapletanju krila v kolesa, kar je res pokazatelj, da so bila ta kolesa ustvarjena za sodobna urbana okolja, kot nadomestek vsakodnevni vožnji z avtomobilom. In ne, med vožnjo se ne boste preznojili kot na običajnem kolesu.
 • Cestna e-kolesa so narejena za vožnjo po gladkih površinah in na daljše razdalje. Pnevmatike so gladke in tanke, zasnovane za višje hitrosti, krmilo je nekoliko posebno in omogoča aerodinamičen položaj kolesarja. Ta električna kolesa niso primerna za makadamsko cesto in ne za prevoz velikega tovora, so pa tudi dražja od preostalih električnih koles. Posebna vrsta cestnih koles so ciklokros kolesa, ki so poleg asfalta namenjena tudi vožnji po gozdnih poteh in makadamu. Pnevmatike so nazobčane in širše.
 • Treking električna kolesa imajo lahek okvir in ozke pnevmatike, krmilo pa pokončno in ravno. To so najboljša kolesa za kakšen družinski izlet, so zmogljiva in omogočajo vožnjo po različnih podlagah, tako po asfaltu kot makadamu ali kakšni poljski poti. V bistvu so nekakšna športna različica mestnih koles, električni pogon pa vam bo omogočil kakšno daljšo pot, tudi če niste v najboljši telesni formi.
 • Gorska električna kolesa so namenjena vožnji po zahtevnih terenih, torej po klancih, gozdnih in poljskih poteh. Krmilo je ravno, prestavno razmerje široko, nekatera imajo polno vzmetenje. Strmi vzponi so s takšnim kolesom lažji, klanci manj naporni, vožnja udobnejša, vsak spust pa vam predstavlja še večji užitek.

Gremo v nakup kolesa

Zdaj, ko ste spoznali osnovne informacije o električnih kolesih, se boste zagotovo lažje odločili za nakup. Vseeno pa se pred nakupom povprašajte še o nekaterih stvareh, na primer o tem, kakšno kolo ste nekoč že imeli in vam je bilo res všeč, pa o tem, kje se boste z novim kolesom vozili in kdo vam bo pri tem delal družbo. Ga boste uporabljali za vsakodnevno vožnjo v službo, nedeljske družinske izlete, kolesarjenje po zahtevnejših terenih ali lahkotno rekreacijo v bližini doma? V kolikor tega ne veste točno oziroma bi radi imeli različna električna kolesa v enem, potem je dobra izbira zagotovo treking električno kolo. Mestna kolesa so, kot smo ugotovili, namreč namenjena vsakodnevni vožnji od točke A do točke B in nazaj, gorska so za težje terene, cestna pa zlasti za asfaltne površine in višje hitrosti.

V vse več krajih je mogoča tudi izposoja

Če niste popolnoma prepričani v nakup električnega kolesa, vam še vedno ostane možnost izposoje. Že marsikateri prodajalec vam električno kolo lahko ponudi v preizkus, možnost izposoje e-koles pa nudi tudi vse več slovenskih mest in krajev, kjer električna kolesa nudijo kot zanimivo in inovativno alternativo javnemu prevozu ter prevozu z avtomobilom. Vsekakor je to odlična možnost, da električno kolo preizkusite in s tem ubijete več muh na en mah – vidite, kako se električna kolesa obnesejo v praksi, hkrati pa ste tudi mobilni in vam ni treba bodisi iskati parkirišča v središču mesta bodisi čakati mestni avtobus in stati v gneči.

Kljub vsem prednostim, ki jih imajo električna kolesa, bodo še vedno obstajali tisti, ki pravijo, da bodo do konca kolesarili na klasičnih kolesih. Nič hudega, vsak se odloči zase. Vsekakor pa drži, da električna kolesa nudijo nekaj povsem drugačnega, kolesarjenje, ki ni klasično, ampak takšno, ki omogoča, da s sedeža kolesa vidite veliko več sveta kot prej! Če torej ne kolesarite zato, ker kolesarjenje trenirate, so električna kolesa zagotovo vredna preizkusa. Pravijo, da se od njega ne moreš več ločiti, ko ga enkrat preizkusiš. Električno kolo je namreč, konec koncev, prav tako lahko športni pripomoček, saj z njegovo pomočjo prekolesarite veliko več kot pred tem, na koncu pa ugotovite, da ste porabili številne kalorije, pa sploh ne veste, kdaj. Tudi če telesno niste med najbolje pripravljeni, ste starejši, poškodovani ali kakor koli drugače ovirani, podajte se v čudovit kolesarski svet – pri tem so vam električna kolesa lahko v veliko pomoč. Kar naenkrat boste namreč premagovali klance, ki si jih pred tem niste upali niti pogledati.


You've just added this product to the cart: