Električna kolesa Crussis primerna za vsakogar in vsak teren

V zadnjih letih se je popularnost kolesarjenja v Sloveniji precej povečalo, predvsem zaradi uspehov naših profesionalnih kolesarjev in tudi zaradi pojava električnih koles. Danes vam želimo predstaviti električna kolesa Crussis, ki so primerna za vse ljubitelje narave in kolesarjenja.

Električna kolesa Crussis – vse se je začelo leta 2012

Električna kolesa Crussis so plod znanja češkega podjetja, ki je prvo serijo električnih koles začelo proizvajati v letu 2012, za češko tržišče. V letu dni jim je uspelo prodajati svoja kolesa že v več kot 100 trgovinah po vsej Češki. V letu 2014 so razširili svojo proizvodnjo električnih koles še na običajna treking in seveda gorska kolesa. Vsaka generacija omenjenih električnih koles je izjemen tehnološki in oblikovni korak naprej. V letu 2015 je podjetje doseglo nov mejnik, saj so povečali proizvodnjo linijo, da so lahko proizvedli 8 tisoč koles v 35 različnih modelih. V zadnjih letih so še posodobili in prilagodili proizvodnjo linijo, tako da lahko izdelajo kar 20 tisoč električnih koles letno, ki jih izvažajo v več evropskih držav in ZDA.

Se sprašujete, če je električno kolo Crussis za vas?

Naj vam kar takoj odgovorimo, da, je. Električna kolesa Crussis so za vse ljubitelje narave in tovrstne mobilnosti, pa tudi če vam je običajno kolesarjenje v hrib prenaporno. Seveda so primerni tudi za vse, ki se radi odpeljete na daljše ture in vam bo električno kolo malce v pomoč pri vzponih.

Kako izbrati pravo električno kolo za vas?

Najlažje tako, da si odgovorite na vprašanje, kje se boste vozili z električnim kolesom:

 • Mestno električno kolo Crussis je primerno za vas, če si želite večino časa vozite po dobro urejenih in asfaltiranih stezah ali pa, da zaradi zdravstvenih omejitev potrebujete okvir, ki je prilagojen za enostaven vstop na električno kolo.
 • Treking električno kolo Crussis je primerno za vas, če si želite večino poti prevoziti na asfaltiranih cestah, kolesarskih stezah ali urejenih manj zahtevnih poteh.
 • Cross električno kolo Crussis je primerno za vas, če si želite kolesariti na daljše ture predvsem po asfaltnih cestah, kolesarskih stezah ali urejenih makadamskih stezah.
 • Gorsko električno kolo Crussis je primerno za vas, če si želite uživati v vožnji po raznovrstnih terenih v naravi in na cestah.

Katere vrste pogon izbrati za električno kolo Crussis?

Vsa električna kolesa Crussis uporabljajo dva različna pogona in sicer zadnji električni pogon ali centralni električni pogon. Se sprašujete, katerega izbrati, da bo najbolj odgovarjal vašim potrebam?

 • Električna kolesa na zadnji pogon so predvsem primerna za ravninske terene z lažjimi klanci, torej bolj za mestno vožnjo. Taka kolesa so enostavna za uporabo, saj je pri električni pomoči obremenjeno predvsem zadnje kolo, kar boste občutili tudi med samo vožnjo.
 • Električna kolesa na centralni pogon pa so primerna za vse različne poti in terene. Med vožnjo električnega kolesa boste imeli občutek, da sedite na običajnem kolesu, saj je pomoč elektromotorja direktna na pedala. Ta kolesa omogočajo daljši doseg, saj imajo boljši izkoristek energije in so zelo zanesljiva.

Kakšen doseg imajo električna kolesa Crussis?

Lahko vam kar takoj povemo, da z električnim kolesom lahko prevozite neomejeno število kilometrov, saj vedno lahko kolo poganjate tudi brez pomoči elektromotorja. Sicer pa je končna prevožena razdalja s pomočjo električnega motorja najbolj odvisna od kapacitete baterije, ki je na kolesu. Višja je kapaciteta baterije, boljši je doseg. Večina Crussis električnih koles ima eno od dveh možnih izbir – Litijevo ionsko baterijo standardnega dosega in z baterijo podaljšanega dosega. Električna kolesa Crussis s centralnim električnim pogonom, ki imajo vgrajene Litijeve ionske baterije Panasonic/Samsung s kapaciteto kar 17,5 Ah oz. 630 Wh imajo največji doseg med vsemi modeli omenjenega podjetja. Sicer pa poleg kapacitete baterije na doseg električnih koles vplivajo tudi naslednji dejavniki:

 • Starost in vzdrževanje baterije. Starejša kot je baterija in slabše kot je vzdrževana, manjša je njena kapaciteta.
 • Vrsta električnega pogona. Za centralni električni pogon je značilno, da ima za približno 10 % boljši izkoristek kot zadnji električni pogonom in zato tudi omogoča daljši doseg.
 • Izbrana kolesarska pot. Če se vozite po klancih je poraba električne energije višja in zato doseg krajši kot če se vozite po ravninskih poteh.
 • Nastavitev stopnje pomoči elektromotorja. Električna kolesa Crussis vam ponujajo 5 stopenj pomoči. Pri najvišji stopnji pomoči bo poraba energije največja in seveda doseg najkrajši.
 • Obremenitev kolesa (teža kolesarja in tovora). Večja kot je teža na kolesu, manjši bo doseg električnega kolesa.
 • Način vožnje. Pri umirjeni enakomerni vožnji boste porabili manj energije in bo doseg večji. V primeru hitrih pospeškov in zaviranja pa bo doseg manjši.
 • Pritisk v pnevmatikah. Višji pritisk pomeni manjšo porabo in daljši doseg. Strokovnjaki predlagajo, da upoštevajte priporočila proizvajalca pnevmatik.
 • Vremenske razmere. Idealna vožnja je v brezvetrju pri 20 °C, veter v prsi in zelo visoke ali zelo nizke temperature pa vplivajo na manjši doseg vožnje z električnim kolesom.

Izbira prave velikosti električnega kolesa

Sama izbira prave velikosti kolesa ni tako enostavna, kot se vam morda zdi. Zavedajte se, da ima vsak kolesar drugačno konstitucijo, nekateri imate daljše roke, drugi daljše noge, različne zdravstvene posebnosti in način vožnje. Zato je najbolje, da poiščete nasvet prodajalca električnih koles Crussis in vam bo pomagal poiskati najboljši model za vas.

Električna kolesa Crussis – kaj pa cena?

Trenutna cena električnih koles je višja kot pri običajnih kolesih. Seveda pa se cene električnih koles razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca. Električna kolesa Crussis veljajo za cenovno dostopnejša. Slogan češkega podjetja je, da za sprejemljivo ceno ponujajo vrhunsko kvaliteto in dizajn. Cene električnih koles Crussis se gibljejo od 1.000 do prek 2.000 €, odvisno od izbranega modela.

Kje lahko polnite električna kolesa Crussis?

Izbrano električno kolo Crussis lahko preprosto polnite kjerkoli, saj lahko baterijo priklopite na navadno vtičnico. Okviren strošek tovrstnega polnjenja je približno 0,2 € na eno polnitev, kar za povprečnega uporabnika, ki kolesari približno 50 dni na leto, znaša med 10 in 15 € letno.

Kam z odsluženimi baterijami?

Električna kolesa Crussis se servisirajo v Sloveniji pri zastopniku za naš trg. V zadnjih letih ste zagotovo že zasledili, da se električna kolesa promovirajo kot ekološko alternativo za motorna vozila predvsem po mestih, torej baterije gredo na recikliranje, kjer skoraj vse komponente v bateriji v celoti ponovno uporabijo.

Avtor prispevka: