Cestna električna kolesa: katero bo zadovoljilo vaša pričakovanja in potrebo po vožnji?

cestna električna kolesa

Cestna električna kolesa: katero bo zadovoljilo vaša pričakovanja in potrebo po vožnji?

Cestna električna kolesa so oblikovana za dolge vožnje po cestah, pa naj bodo asfaltirane ali makadamske, gorske ali gozdne. S trdnim in nastavljivim okvirjem, z dobrim motorjem in zavorami, boste premagali vse klance in razdalje z lastno močjo. Pri tem boste uporabili elektriko po potrebi, da vam motor pomaga premagati razdalje in klance. Izbira je kar težka, saj so cestna električna kolesa številna. Vsako pa je posebej narejeno za določen namen in za ljudi, ki vedo, kaj hočejo. V Evropi je nakupovanje e-koles v velikem porastu in bo kmalu dohitelo nakupe običajnih koles. Cene se gibljejo od okoli 1.000 pa do 10.000 Evrov.

Oglejte si našo ponudbo

Kako izberemo kakovostna cestna električna kolesa za naš namen?

Ljudje smo različni in imamo različne potrebe ter cilje. Nekateri bi se radi vozili na kratke razdalje zgolj lokalno, pa tudi nekih klancev tam ni. Drugi imajo e-kolo za vožnjo v službo in tretji za rekreacijo. Nekateri pa obožujejo intenzivne treninge kolesarjenja. Uporabljajo pa jih tudi vrhunski športniki, ki imajo druge cilje, kot le rekreacijska vožnja po naravi. Vsekakor pa so cestna električna kolesa zelo primerna za začetnike in za ljudi z malo kondicije ali zdravstvenimi težavami.

Vsa cestna električna kolesa se običajno vklapljajo pri hitrosti 18 km/h za pomoč pri poganjanju. Izklopijo pa se pri 25 km/h, kar je njihova končna hitrost, saj imajo tam blokado. Zaradi tega po zakonu za takšna cestna električna kolesa ni potrebo imeti posebnega vozniškega dovoljenja in motoristične čelade, ampak le kolesarsko čelado.

Za vsako zgoraj našteto potrebo so posebej oblikovana e-kolesa in se je dobro pozanimati, kakšni vožnji in kakšnemu terenu so namenjena. Njihova velika prednost je, da imajo široke gume, ki so robustne, tako da je vožnja izjemno udobna po vseh terenih.

Lastnosti električnih cestnih koles

Običajna cestna električna kolesa so težka med 20 in 25 kg, kar je lahko oteževalna okoliščina za poganjanje v klanec, motorji pa niso tako močni, da bi premagali zelo strme klance. Težko je tako kolo tudi poganjati v vetru in dežju. Paziti pa je treba tudi na skupno težo, saj je e-kolo kar težko in prišteti je treba še kilograme voznika. Zato se pozanimajte o nosilnosti e-kolesa.

Izjeme so športna cestna kolesa, ki so lahka, ki tehtajo komaj okoli 10 kg, saj je okvir izdelan iz posebnih lahkih materialov. Motor pa je močnejši in namenjen za premagovanje strmejših klancev.

Običajno ima vsaka znamka na izbiro vsaj dve velikosti koles, največjo 29 colsko in 27,5 colsko izvedbo.

Tudi okvirji so v najmanj treh velikostih, kar pomeni, da je razdalja med sedežem in krmilom lahko različna glede na velikost osebe, ki kolo vozi. Tudi sedež je nastavljiv, ne samo po višini, ampak tudi za 5 cm naprej in nazaj se ga da prestaviti.

Da bi bila vožnja udobnejša, imajo cestna električna kolesa večinoma vzmetenje na vilicah in tudi na sedežih. Nimajo pa vsi te možnosti, sploh ne cenejše različice. Športniki tudi ne marajo vzmetenja. Za udobno mestno in rekreacijsko cestno vožnjo na dolge razdalje, pa je precej uporabno.

Zakaj moramo preveriti, kje imajo cestna električna kolesa nameščen motor?

Testiranja so pokazala, da ni vseeno, kje imajo cestna električna kolesa nameščen motor. Izkazalo se je, da je najbolje, če je motor nameščen na zadnjem kolesu. Nekatera e-kolesa imajo motor na sredini e-kolesa na okvirju, vendar je za to potrebna dodatna močna veriga zaradi prenosov vrtljajev.

Najbolj neugodno se je pokazalo, če je motor nameščen na sprednjo pesto. Na takšno e-kolo se je treba navaditi, ker daje občutek, da ni varno, da bo zdrsnilo ali pobegnilo. Še posebej zoprno je pri tistih, ki imajo večji pospešek. Zato se priporoča, da kolo testirate, še preden ga kupite ali ga testirate takoj po nakupu, da ga lahko zamenjate po potrebi, če vam nebi ustrezalo.

Spodaj smo izbrali tri različne tipe cestnih e-koles in opisali njihov namen. Ugotovite, kateri tip kolesa bi zadovoljil vaše potrebe po vožnji.

Najnovejše električno cestno kolo Scott Addict Eride Premium

Vrhunska cestna električna kolesa so namenjena vrhunski vožnji po cestah in klancih za vožnjo na dolge proge. Eno najboljših takih koles, ki rekreativnim in vrhunskim športnikom omogoča vrhunski užitek v vožnji ter premagovanju gorskih cest, je električno cestno kolo Scott Addict Eride Premium. Spada v najvišji cenovni razred in stane okoli 10 tisoč Evrov.

To e-kolo je najlažje med e-kolesi in tehta samo 10,75 kg, saj je narejeno za premagovanje klancev.

Tovrstna cestna električna kolesa imajo okvir narejen iz lahkega in trpežnega materiala, zato so lahka in izjemno prijazna za poganjanje v klanec. Zato je tudi motor bolj učinkovit.

Opremo imajo kakovostno in sicer so menjalniki, prestavne ročice, zavore in gonilniki izdelani s strani vrhunskega podjetja Shimano.

Pesti, krmilo in nosilci ter sedež pa je izdelalo podjetje Syncros. Motor pa je produkt podjetja Mahle Motor in sicer gre za Hub drive, ki ima 40 Nm navora, 208 Wh in še dodatno 250 Wh, spremljate pa ga preko zaslona Mahle iWoc.

Odlikuje ga izjemno preprosto upravljanje z enim gumbom, kjer nastavljate tri stopnje moči motorja, ki doseže do 25 km/h. Ima super prednost, ker so kabli povsem integrirani in nevidni navzven. V bidonu pa imate lahko dodatno baterijo.

Aerodinamično cestno kolo Fondriest TF2 1.7 Aero

Značilnosti cestnega kolesa znamke Fondriest TF2 1.7 Aero so aerodinamična oblika okvirja, večja hitrost in dobro pospeševanje. Estetsko je zelo dovršen. Je rezultat sodelovanja podjetja z uporabniki e-koles.

Kakovostna cestna električna kolesa Fondriest TF2 1.7 Aero imajo prednost pred konkurenco zaradi zmogljivosti in učinkovitosti ter prihranka moči in energije, ker so aerodinamične oblike. Primerna so za tiste, ki bi se radi rekreirali in dosegali večje hitrosti s pomočjo poganjanja lastnih nog.

Vožnja s tem e-kolesom je lahko dolgotrajna, saj gre za togo, odzivno in udobno e-kolo, ki je dobro vodljivo.

Ima kar 22 prestav in Shimano kakovostno opremo. Okvir je narejen iz lahkega karbona. Izbirate lahko med več velikostmi. Cena pa se giblje med 2.600 in 4.000 Evri.

Cestna električna kolesa za vsestransko uporabo

Če si želite e-kolo, ki bi bilo uporabno za rekreacijo, kot cestno e-kolo in hkrati še za vožnjo po mestu, za v službo ali nakupe, potem izberite hibrid med cestnim in fitnes e-kolesom. Primer so cestna električna kolesa znamke Giant Fastroad SL 1, ki so tudi cenovno zelo dostopna, saj stanejo okoli 1.000 Evrov.

Okvir je izdelan iz lahkega aluminija ALUXX SL. Krmilo FlatBar pa je oblikovano za največje možno udobje in natančnost pri zavijanju, zato to e-kolo spada med cestna fitnes kolesa.

Sedež je narejen v obliki črke D, zato lahko sedite na e-kolesu pokonci, kot da ste na fitnes vadbenem kolesu. Ima vzmetenje prosti vibracijam, krmilo pa je ploščato.

Ta cestna električna kolesa so narejena za premagovanje večjih razdalj in za udobno vožnjo. Imajo nizek kotalni upor, kar omogočajo velika kolesa in kakovostne pnevmatike. Izbirate lahko med več velikostmi. Izdelani so v letošnjem letu.


You've just added this product to the cart: