Najbolj sodobna baterija za električno kolo zdrži več kot 2500 polnjenj

Najbolj sodobna baterija za električno kolo zdrži več kot 2500 polnjenj

Baterija za električno kolo zdrži dolgo časa, če znamo z njo ravnati in jo pravilno polniti. Je kar velik strošek, ko se izrabi in je zato ne moremo več polniti, enako, kot pri mobilnem telefonu ali prenosniku. Njena življenjska doba je odvisna od števila polnjenj in od kakovosti polnilca ter pogojev, pri katerih shranjujete e-kolo. Velja načelo, če se boste redno vozili in e-kolo uporabljali, bo baterija dlje zdržala, kot če bo e-kolo mirovalo, kar je tako, kot pri avtomobilu.

Moderna baterija za električno kolo je litij-ionska baterija, ki je okolju dosti bolj prijazna, kot starejša svinčena ali nikljeva. Je tudi bistveno lažja in se jo hitreje polni. Polnite pa jo kar preko domače vtičnice, ali v službi, gostilni in nakupovalnem centru, kjer so vtičnice. Velja načelo, da baterijo polnite, kadar koli je možno, ne glede na to, koliko je v njej še elektrike. Ni dobro, da jo povsem izpraznite in ni potrebno, da jo povsem napolnite.

Praktično je polnilna baterija za električno kolo lahko nameščena na e-kolesu kjerkoli je to možno. Vendar se sodobna izdelava e-koles nagiba k temu, da je baterija skupaj s kabli čim bolj integrirana v okvir kolesa. Pri nekaterih modelih e-koles se dejansko nič od električne napeljave ne vidi. To ima prednost, ker kolesarja ne ovira pri kolesarjenju in ne vleče tatov h kraji baterije.

Kaj je litij-ionska baterija za električno kolo?

Litij-ionska baterija za električno kolo je izdelana tako, da se polni s pomočjo ionov, ki se premikajo od pozitivnega (+) k negativnemu polu (-) v bateriji in ko se elektrika porablja in se baterija pri tem prazni, se proces dogaja v obratni smeri.

Ta izum je pripomogel k temu, da ni več treba pustiti polnilnih baterij, da se do konca spraznijo, ampak jih lahko polnimo večkrat ne glede na to, kako polne so. Pravzaprav jim škodi, če se spraznijo čisto do konca, kar enako velja za litij-ionske baterije za mobilne telefone in prenosnike. Če se boste držali načela, da jo redno vsak dan polnite, bi morala baterija zdržati dolgo, vsaj toliko, kolikor ima garancije, kar je običajno 1 leto, vendar baterija lahko ob pravilni uporabi in hranjenju e-koelsa traja še kakšno leto ali celo dve več.

Litijeve baterije, ki se polnijo, so izdelane iz interkaliranega litija v elektrodah. Nepolnilne litijeve baterije pa uporabljajo kovinski litij.

Litij-ionska baterija za električno kolo je najbolj uporabna, če je kakovostna, kar lahko prepoznate tudi po tem, kako dolgo ima garancijo. Naj bo vsaj eno leto, če ne več. Kakovost baterije je odvisna od proizvajalca, zato kupite le take, za katere ste prepričani, da je proizvajalec zaupanja vreden. To je še toliko bolj pomembno, ker te baterije niso ravno poceni.

Kako pogosto se polni baterija za električno kolo?

Značilnost litij-ionskih baterij je v tem, da če jih ne uporabljate, bodo kmalu ugasnile in prenehale delovati. Torej so narejene za to, da se jih ves čas polni. To je lahko težava, če e-kolesa v zimskem času ne uporabljate. Je pa rešitev taka, da baterijo tudi, če e-kolesa ne uporabljate, občasno, vsaj enkrat mesečno, izpraznite in napolnite do 60 %.

Proizvajalci navajajo prednost litij-ionske baterije, da jo lahko izpraznite do konca torej 100 %, česar pa ne priporočamo. Izkušnje so pokazale, da če se litij-ionska baterija za električno kolo začne polniti, ko pade na 25 % in se je ne napolni čisto do konca, zdrži tudi dva krat dlje, kot če se tega ne počne. Ker so te baterije v nasprotju s svinčenimi še vedno kar drage, se splača to prakticirati.

Povprečna baterija za električno kolo se polni od 3 do 6 ur, kar je odvisno je od njene moči. Priporočamo nakup močnejše baterije, ker se boste lahko s pomočjo e-pogona peljali dlje ali v bolj strm klanec in se vam pri večjih razdaljah ne bo spraznila prav do konca, preden jo boste spet polnili, zato bo dlje časa zdržala.

Kako daleč se boste z enim plojenjem lahko peljati, pa je odvisno od več pogojev. Najbolj glaven je ta, kako težko je kolo in kakšno težo ima kolesar. Drugi pogoj pa je, kakšna je sama vožnja, ali se peljete po ravni, asfaltni cesti, ali se vozite v hrib in po neravnem terenu. To lahko primerjamo z vožnjo z avtomobilom. Vsaka baterija za električno kolo se bo hitreje praznila pri naporni vožnji z več tovora ter pri pogosti uporabi e-pogona. Več, kot boste poganjali sami, manj boste porabili elektrikarke in dlje časa bo baterija zdržala z enim polnjenjem.

Kako se baterija za električno kolo obnaša, pa je odvisno tudi od vremena in temperature ozračje. Bolj, kot je mrzlo, težje baterija deluje, bolj kot je vroče, hitreje se prazni. Za baterijo je naboj idealna temperatura v okolju med 18 in 25 stopinj Celzija.

Kako daleč se boste peljali z enim polnjenjem, lahko sami izračunate. Energetska zmogljivost baterije se izraža v vatnih urah, ki jih označujemo s kratico Wh in je na baterijah praviloma označena.

Recimo, da imate baterijo na e-kolesu zmogljivosti 500 Wh. Za en kilometer povprečne varčne vožnje, brez poganjanja kolesa, se porabi približno 12 Wh, ki jih delite z zmogljivostjo baterije. Teoretično boste torej s tako baterijo prevozili 41,6 km razdalje. Z baterijo 360 Wh pa 30 km, brez nožnega poganjanja.

Koliko časa zdrži baterija za električno kolo?

Najprej je treba vedeti, da se mora litij-ionska baterija za električno kolo redno polniti, da bo dolgo zdržala. Polnilec za polnjenje mora biti kvaliteten, drugače lahko trajno poškoduje baterijo. Običajno je h e-kolesu že priložen. Baterije nikoli ne polnite v prostorih, kjer so temperature pod lediščem, zato imejte e-kolo vedno shranjeno tako, da ne bo izpostavljeno zelo nizkim temperaturam.

Koliko časa bo zdržala baterija za električno kolo, je odvisno od števila polnilnih ciklov. Novejše litij-ionske baterije zdržijo od 800 do 2.500 polnjenj, odvisno je od kakovosti baterije in od tehnologije, ki jo baterija za nadzor lastnega sistema uporablja.

Na trgu je že najnovejša LiFePO4 baterija za električno kolo, ki zdrži že precej več polnjenj od 2.500. Gre za LFP – lithium iron phosphate LiFePO4 baterije, ki so tudi polnilne baterije, vendar kemijsko malo drugačne sestavljene, kot litij-ionske, saj uporabljajo litij-železov sulfat kot katodni material. Zaradi tega so bolj varne in bolj stabilne, saj se baterijske celice bolj enakomerno praznijo in polnijo. To pa nadzira sodoben sistem za nadzor v bateriji.

Akdenizin en güzel kislari antalya escort web sitemizde.